Markt besturingssystemen blijft groeien

In 2010 was de verkoop van besturingssystemen goed voor ruim 30 miljard dollar. Dat is 7,8 procent meer dan in 2009. Gartner schrijft de groei toe aan de economische heropleving.

Linux was vorig jaar het snelst groeiende besturingssysteem voor servers, Mac OS voor client-systemen. Microsoft behield – weinig verrassend – zijn leidersplaats in de markt, zowel voor servers als clients, met een aandeel van 78,6 procent. IBM (7,5 procent) en HP (3,7 procent) volgen op de tweede en derde plaats.

Vervangingsinvesteringen
De markt voor besturingssystemen voor clients groeide in 2010 met 9,3 procent. In de servermarkt lag de toename duidelijk lager: 5,7 procent. Volgens Gartner is de verklaring vrij eenvoudig. Door de crisis hebben veel bedrijven de vernieuwing van hun pc-park uitgesteld. Naarmate de economie vorig jaar weer begon aan te trekken, voerden ze die investering alsnog uit.

In de client-markt springt de groei van Mac OS het meest in het oog. Windows blijft ook in dat segment de grootste speler. Met name door het nakende end-of-life van Windows XP kan Windows 7 intussen goede verkoopcijfers voorleggen. Linux is de sterkste groeier in de servermarkt, met Red Hat als dominante speler. Unix kent er een kleine achteruitgang, met uitzondering van IBM AIX dat wel blijft groeien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business