Nokia brengt met de E6 en de X7 twee smartphones uit met een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Symbian. Symbian Anna heet de softwareversie die voorheen bekend stond als Symbian^3.1 of PR2. De Finse telefoonfabrikant heeft de interface grondig aangepast (onder meer met nieuwe icoontjes), verbeterde de browser en voegde de nieuwste versie van […]

Advertentie

Nokia brengt met de E6 en de X7 twee smartphones uit met een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Symbian.

Symbian Anna heet de softwareversie die voorheen bekend stond als Symbian^3.1 of PR2. De Finse telefoonfabrikant heeft de interface grondig aangepast (onder meer met nieuwe icoontjes), verbeterde de browser en voegde de nieuwste versie van de navigatietool Ovi Maps toe. Er werd ook gesleuteld aan de invoermethode voor tekst.

Behalve naar de twee nieuwe smartphones, de zakelijke E6 en de op multimedia gerichte X7, rolt Nokia de update in de komende maanden uit naar de N8, C7, E7 en C6-01. Dit jaar komt er trouwens nog een update voor Symbian. Die voegt onder meer een notificatiebalk zoals bij Android toe. Tegen het eind van het jaar of begin volgend jaar stapt Nokia over op Windows Phone 7.

E6 lijkt op Blackberry
Met de E6 wil Nokia de concurrentie aangaan met de nog officieel aan te kondigen Blackberry Bold Touch. Het ontwerp lijkt met zijn aanraakgevoelige scherm van 2,46 inch en een fysiek qwerty-toetsenbord dat de onderste helft beslaat sterk op dat van RIM. De resolutie van het scherm bedraagt 640 bij 480 pixels.

Met welke processor de E6 rekent, geven de Finnen niet vrij. Wel bekend is dat de smartphone een achtmegapixelcamera krijgt met twee led-flitslichtjes. De camera schiet ook video met 25 fps in 720p-resolutie. Het interne opslaggeheugen is 8 GB groot. De E6 is vanaf eind juni beschikbaar en kost ongeveer 439 euro.

X7: multimedia zonder HD-scherm
Wanneer de X7 naar de Benelux komt weet Nokia nog niet, maar hoeveel hij moet kosten al wel. Voor ongeveer 480 euro krijg je een multimediasmartphone met een amoledscherm van 4 inch en een resolutie van 640 bij 360 pixels. Die ligt dus lager dan bij de E6, ondanks het grotere scherm van de X7.

Ook van de X7 is de processor niet bekend. Volgens Tweakers gaat het om dezelfde 680 MHz ARM11-processor die ook in de zakelijke E7 zit. De camera van de X7 lijkt dezelfde als die van de E6 en ook de 8 GB aan opslagruimte is gelijk.