?De desktop-pc heeft zijn beste tijd gehad. De verkoop kalft af in het voordeel van de laptop of tablet-pc. Maar toch zullen bedrijven altijd desktops blijven kopen. Want als medewerkers een snelle pc nodig hebben, zijn ze beter af met een desktop dan met een laptop. Of niet? Bijna 20 procent. Dat is de daling […]

Advertentie

?De desktop-pc heeft zijn beste tijd gehad. De verkoop kalft af in het voordeel van de laptop of tablet-pc. Maar toch zullen bedrijven altijd desktops blijven kopen. Want als medewerkers een snelle pc nodig hebben, zijn ze beter af met een desktop dan met een laptop. Of niet?

Bijna 20 procent. Dat is de daling in verkoop in West-Europa van desktop-pc’s in het voorbije kwartaal. De trend is duidelijk: ondernemingen ruilen hun desktop in voor een draagbare pc zoals een laptop, een tablet-pc (steeds meer) of de kleine netbook (steeds minder). Maar ondanks al deze draagbare concurrentie is de desktop een overlever.

In het tweede en derde kwartaal groeide de desktop, volgens cijfers van IDC, bijvoorbeeld zelfs sneller dan de laptop. Bovenal zullen sommige bedrijven blijven kiezen voor een desktop voor bepaalde functies, zoals administratie en grafische opmaak. Het feit dat je met een desktop met grotere beeldschermen kan werken, speelt hierbij een rol.

Er zijn ook andere redenen die de desktop in stand houden. Sommige bedrijven opteren net voor desktops omdat die moeilijker zijn te verplaatsen. Het voordeel van een desktop is daarnaast dat hij ook makkelijker te onderhouden en te upgraden is. In principe gaat hij ook langer mee dan een laptop, omdat deze laatste veel meer onderhevig is aan slijtage.

Speed is all you need?
De desktop heeft ook nog een andere troef: de snelheid. Van desktops wordt steeds verteld dat ze per definitie sneller zouden zijn dan laptops. Toepassingen die zich lenen tot een parallelle verwerking van gegevens maken immers steeds meer gebruik van de rekenkracht van de grafische kaart.

Denk maar aan foto- of videobewerking, of aan de producenten van antiviruspaketten. Anderzijds zullen, onder meer met de komst van de recent aangekondigde Intel Sandy Bridge-chipset, de volgende generaties laptops over meer dan voldoende snelle grafische chips beschikken. Wat dat betreft zou de snelheidskloof met een desktop dus niet meer zo heel groot zijn. Al zijn we nog zover niet.

Alles hangt momenteel af van hoeveel een bedrijf wil besteden en voor welke taken het systeem wordt ingezet. Als je absoluut de snelste computer op je bureau wilt hebben staan, dan kun je vandaag niet om een desktop heen. Dat geldt zeker voor het zwaardere grafische werk, omdat de allersnelste mobiele grafische chips zich het best laten vergelijken met een grafische kaart voor desktops uit het middensegment.

Bovendien is een potente grafische kaart een enorme stroomvreter, die zoveel warmte produceert dat hij nooit voldoende gekoeld kan worden in de compacte behuizing van een laptop. Wens je dus een laptop die dezelfde prestaties neerzet als een bepaalde desktop, dan zal je steevast in een hogere prijsklasse moeten gaan winkelen.

De prestaties van desktops in de middenklasse kunnen wel geëvenaard worden door een draagbare computer, maar dan moet je er beduidend meer voor neertellen.

Waarom nog kiezen voor desktop:

  1. Je hebt een krachtige pc nodig
  2. Je hebt behoefte aan een groter scherm
  3. De pc blijft sowieso ter plaatse
  4. De pc is minder onderhevig aan slijtage
  5. Makkelijker te onderhouden en upgraden.

 

Advertentie