Android gaat spectaculair groeien, voorspellen marktanalisten. Op smartphones wordt het besturingssysteem zelfs groter dan Symbian van Nokia. Cijfers van onderzoeksbureau Gartner tonen aan dat Nokia van de eerste plaats gestoten wordt door Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten. Meer smartphones in totaal De analisten van Gartner verwachten voor dit jaar een spectaculaire groei […]

Advertentie

Android gaat spectaculair groeien, voorspellen marktanalisten. Op smartphones wordt het besturingssysteem zelfs groter dan Symbian van Nokia.

Cijfers van onderzoeksbureau Gartner tonen aan dat Nokia van de eerste plaats gestoten wordt door Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten.

Meer smartphones in totaal
De analisten van Gartner verwachten voor dit jaar een spectaculaire groei van 58% in de verkoop van smartphones. Volgend jaar zou de verkoop nog eens met 49% toenemen.

Die groei is grotendeels te danken aan het grote succes van Android, het platform van Google dat door verschillende fabrikanten gebruikt wordt. Dat besturingssysteem zou dit jaar een marktaandeel veroveren van 39% en volgend jaar verder klimmen naar 49%.

Symbian keldert
Het grote slachtoffer is Symbian, het ten dode opgeschreven besturingssysteem van Nokia. Die jarenlange marktleider zakt dit jaar naar 39% en zal volgend jaar kelderen tot nog maar 19% van de markt, denkt Gartner.

Voor een deel is dat wel een bewuste keuze van Nokia, dat onlangs bekendmaakte dat het voor zijn volgende generatie toestellen de Windows Phone-besturingssystemen van Microsoft gaat gebruiken. Gartner ziet die combinatie volgend jaar meteen 11% marktaandeel claimen, om in 2015 verder te klimmen naar 20%.