Nieuws

LibreOffice 3.3.1

LibreOffice brengt zijn eerste complete versie uit na de afsplitsing van OpenOffice.org. Het nieuwe openbronkantoorpakket heeft zijn eigenaardigheden, maar het blijft een prima gratis alternatief voor Microsoft Office.

Een groep ontwikkelaars stapte eind vorig jaar uit het OpenOffice.org-project, nadat nieuwe eigenaar Oracle het kantoorpakket voor onbepaalde tijd in de wachtkamer zette. De rebellen, verenigd in The Document Foundation (TDF), kregen onmiddellijke steun van Linux-reuzen als Ubuntu en OpenSUSE. Ze lijken daarmee de nieuwe beste keuze als tegenhanger van Microsofts betaalde kantoorsoftware.

LibreOffice is gebouwd op dezelfde codebasis als OpenOffice.org en daarom lijken de twee aan de buitenkant vrijwel gelijk. We vinden nog altijd dezelfde zes hoofdapplicaties, waaronder tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatietool Impress en diagrambouwer Draw. Na enig uitproberen merken we echter wel degelijk verschillen tussen de twee pakketten.

[related_article id=”161452″]

Betere documentondersteuning
Allereerst is er de verbeterde documentondersteuning voor standaardformaten van Lotus Word Pro, WordPerfect en Microsoft Works, en de nieuwe omarming van SVG-afbeeldingen. Ook heeft TDF ‘experimentele’ functies toegevoegd in het optiemenu, al lijken die voor onze Windowsversie nog niet allemaal te werken.

Writer, waarschijnlijk de populairste toepassing, was al een uitstekende tekstverwerker. Hoewel de tekstapplicatie qua functionaliteit zeker niet onderdoet voor Word, is de afwerking en toegankelijkheid wat minder dan bij de Microsoft-concurrent.

Geen vlekkeloos parcours
De spellingcorrector maakt enkele voor de hand liggende fouten. En Writer geeft bewerkingen van meerdere auteurs weer in onhandige dialoogvensters, waardoor samenwerken aan een document lastig wordt. Daarnaast is het importeren van het nieuwe Office-formaat (docx, xlsx etc.) nog altijd minder dan perfect, zodat handmatige wijzigingen achteraf nodig zijn.

Toch zijn dit kleine aanmerkingen op een verder krachtig programma.

Ook Calc, de spreadsheetapplicatie, heeft praktische verbeteringen gekregen. Ook rekenbladen met meer dan een miljoen rijen zijn nu welkom. Bij het invoeren van parameters voor een rekenfunctie kunnen LibreOffice-gebruikers vanaf nu zowel komma’s als puntkomma’s gebruiken.

Toetsencombinaties die Excelgebruikers goed kennen, zitten nu ook ingebakken in LibreOffice, om de overstap te verzachten. Het zijn kleine verschillen, maar ze geven duidelijk aan dat dit pakket wordt ontwikkeld met de wensen van de gebruiker voorop.

Opnieuw beginnen heeft ook zijn nadelen. Een online helppagina is nog grotendeels afwezig. Het is dus beter om het aparte helpbestand te downloaden, al is de installatie van die handleiding irritant en omslachtig.

LibreOffice 3.3 komt maar enkele maanden na de breuk met Oracle, mét Nederlandstalige ondersteuning. En toch weet de afsplitsing een goede indruk te maken met kleine, praktische verbeteringen en een grotere stabiliteit.

De grote vernieuwingen verwachten we pas in LibreOffice 3.4. We raden gelegenheidsgebruikers dan ook aan om pas dan kennis te maken met het pakket.

LibreOffice 3.3.1
Prijs: gratis (april 2011)

PRO: stabiel; toetsencombinaties overgenomen uit Excel; kan zich meten met Microsoft Office; SVG-ondersteuning.
CONTRA: online helppagina nog uiterst karig; import nieuwe Office-formaten verloopt moeizaam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business