Nieuws

Reynders wil recordaantal digitale aangiften

Minister van Financiën Didier Reynders hoopt dat dit jaar minstens 3,1 miljoen mensen hun belastingaangifte online indienen.

Eind juni (papieren versie) of half juli (Tax-on-web) moeten zo’n zes miljoen Belgen weer hun belastingaangifte indienen. Vorig jaar deden 3.048.968 personen een elektronische aangifte. Reynders hoopt deze keer 3,1 miljoen aangiftes binnen te krijgen. Zo zouden er voor de eerste keer meer Tax-on-web-gebruikers zijn dan belastingplichtigen die hun aangifte nog op papier invullen.

Vooraf ingevuld
Reynders kondigde op een persconferentie gistermiddag aan dat 725.000 landgenoten eind deze maand een vooraf ingevulde aangifte ontvangen. Het gaat om mensen die in een "stabiele" fiscale situatie zitten: werklozen, gepensioneerden of personen die een ziekte- en invaliditeitsuitkering trekken. Een test met vijfduizend proefkonijnen wees vorig jaar uit dat het systeem goed werkt en er bijna geen correcties worden aangevraagd. Wie dat toch wil, kan altijd verzet aantekenen bij de administratie.

De webapplicatie is vanaf 19 april toegankelijk en zal onder meer via informatiesessies in steden en gemeenten en publiciteit in de media worden gepromoot.

Tax-on-webbers krijgen vanaf dit jaar online ook de vraag voorgeschoteld of ze het volgende jaar nog een papieren aangifte wensen te ontvangen.

Nieuwe onderdelen
Zoals elk jaar kent de aangifte 2011 een aantal nieuwigheden. Wie er meer over wil te weten komen, kan op de site minfin.fgov.be doorklikken naar de speciale rubriek Aangifte 2011. Ook nu weer zal de de FOD Financiën op 606 verschillende locaties en in twintig winkelcentra de burger helpen bij het invullen van zijn aangifte. Vorig jaar werden zo 130.000 belastingplichtigen geholpen.

Wie nog gebruikmaakt van papier moet zijn aangifte ten laatste op 30 juni via de post bezorgen aan het scanningcentrum van Gent of Namen, of de bruine envelop deponeren in de brievenbus van het lokale taxatiekantoor. Wie Tax-on-web gebruikt, krijgt twee weken langer de tijd. De deadline voor mandatarissen is zoals gebruikelijk 30 oktober.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business