Rustock, een van de grootste spammmers ter wereld, is afgelopen week geveld door Microsoft en de Amerikaanse politie. Bij invallen hebben de Amerikaanse ordehandhavers zeven servers uitgeschakeld. Het bleek een fatale klap voor het botnet Rustock. Dat netwerk had miljoenen computers met kwaadaardige code besmet en gebruikte ze om massa’s spam de wereld in te […]

Advertentie

Rustock, een van de grootste spammmers ter wereld, is afgelopen week geveld door Microsoft en de Amerikaanse politie.

Bij invallen hebben de Amerikaanse ordehandhavers zeven servers uitgeschakeld. Het bleek een fatale klap voor het botnet Rustock. Dat netwerk had miljoenen computers met kwaadaardige code besmet en gebruikte ze om massa’s spam de wereld in te sturen.

Volgens Richard Boscovich, topadvocaat bij Microsoft, was Rustock elke dag goed voor miljarden spamberichten. Daar waren onder andere berichten bij over valse loterijen die Microsoft zou organiseren, of over valse geneesmiddelen waarvoor je een voorschrift moet hebben.

Door de zeven servers uit te schakelen is het controlecentrum van het botnet geraakt. De geïnfecteerde computers in het botnet krijgen daardoor geen instructies meer, waardoor heel het botnet uitgeschakeld is.

Onderzoek
De hele operatie met codenaam Operation b107 werd opgestart na een klacht van Microsoft en een samenwerking met de Amerikaanse ordehandhavers. Er ging een maandenlang onderzoek aan de politie-invallen vooraf.

Het verdwijnen van Rustock gebeurde onaangekondigd. Plots viel alle activiteit weg, wat veel beveiligingsconsulenten verraste.

Advertentie