Na tien maanden, twaalf bèta’s en één releasecandidate geeft Mozilla aan dat Firefox 4 af is. Vanaf 22 maart kan je de browser downloaden. Firefox 4 zou aanvankelijk verschijnen rond oktober of november van vorig jaar. De lancering liep echter vertraging op door het implementeren van nieuwe functies en het op punt stellen van hardwarematige […]

Advertentie

Na tien maanden, twaalf bèta’s en één releasecandidate geeft Mozilla aan dat Firefox 4 af is. Vanaf 22 maart kan je de browser downloaden.

Firefox 4 zou aanvankelijk verschijnen rond oktober of november van vorig jaar. De lancering liep echter vertraging op door het implementeren van nieuwe functies en het op punt stellen van hardwarematige ondersteuning voor grafische kaarten.

Hardwareversnelling
Dat Mozilla voor die GPU-ondersteuning zijn tijd heeft genomen is niet verrassend. Het kunnen aanspreken van de rekenkracht van grafische kaarten is momenteel de heilige graal in browserland. Grafisch ingewikkelde websites laden hierdoor een stuk sneller.

De huidige stabiele release van Chrome 10 ondersteunt slechts gedeeltelijk hardwareversnelling. En die andere grote concurrent, Internet Explorer 9, is niet beschikbaar voor gebruikers van Windows XP.

Recordlancering?
Bij de lancering van Firefox 3, alweer tweeënhalf jaar geleden, werd de browser op de eerste dag meer dan acht miljoen keer gedownload. Dat is nog steeds een record. Microsoft telde in de eerste 24 uur na de lancering van IE9 deze week ongeveer 2,3 miljoen downloads. Volgende week weten we of Firefox 4 het beter doet.

Advertentie