Adobe heeft een kritiek lek in zijn Flashspeler voor Windows, Mac en Linux ontdekt. Een patch komt volgende week pas. Softwareontwikkelaar Adobe maakt melding van een kritieke kwetsbaarheid in zijn Flashspeler. Computers en mobiele apparaten kunnen hierdoor crashen. En wat erger is, hackers kunnen via het lek de controle over je systeem overnemen. Open geen […]

Advertentie

Adobe heeft een kritiek lek in zijn Flashspeler voor Windows, Mac en Linux ontdekt. Een patch komt volgende week pas.

Softwareontwikkelaar Adobe maakt melding van een kritieke kwetsbaarheid in zijn Flashspeler. Computers en mobiele apparaten kunnen hierdoor crashen. En wat erger is, hackers kunnen via het lek de controle over je systeem overnemen.

Open geen mails met Excelbestand in bijlage
Het lek wordt al actief uitgebuit, meldt Adobe. De aanvallers verzenden e-mails met in de bijlage een Excelbestand waarin een aangetast Flashbestand is verwerkt. De Flashsoftware is geïnstalleerd op 99 procent van alle computers wereldwijd. 

Wie gebruikmaakt van Adobe Flash Player versie 01.2.152.33 en eerder op een Mac, Windows- of Linuxsysteem, moet opletten. Androidapparaten met Flash 10.1 of lager zijn eveneens kwetsbaar.

Patch in de maak
Gezien de ernst van het probleem werkt Adobe aan een tussentijdse beveiligingspatch. Die moet volgende week de deur uitgaan. Ook komt er een update voor de Reader- en Acrobat-software van Adobe. Die software kan Flashcontent in een pdf-jasje gieten.

Een patch voor Reader X, de laatste versie van Adobes pdf-software, komt er pas tijdens de volgende kwartaalupdate. De ontwikkelaar maakt zich sterk dat het aanwezige lek door de beschermde zandbankomgeving in de software niet uitgebuit kan worden.

 

Advertentie