Tv’s en andere apparaten zijn wel leuk, maar dikwijls zorgen ze ook voor een gepeperde energierekening. Hieronder geven we je enkele tips om je verbruik in te dijken. 1. Energiebesparende technologie Kies bij de aanschaf van nieuwe toestellen voor energiebesparende technologieën, zoals een lcd-scherm met led-backlight. Zulke toestellen zijn vaak iets duurder, maar meestal verdient […]

Advertentie

Tv’s en andere apparaten zijn wel leuk, maar dikwijls zorgen ze ook voor een gepeperde energierekening. Hieronder geven we je enkele tips om je verbruik in te dijken.

1. Energiebesparende technologie
Kies bij de aanschaf van nieuwe toestellen voor energiebesparende technologieën, zoals een lcd-scherm met led-backlight. Zulke toestellen zijn vaak iets duurder, maar meestal verdient het prijsverschil zichzelf terug tijdens de levensloop van het toestel.

2. Printerinstellingen
Gebruik je een geavanceerde laserprinter, duik dan eens in de instellingen om te zien hoe die is geconfigureerd. De duurdere toestellen voor kantoorgebruik bieden vaak een aantal verschillende stand-by-instellingen. In de minst economische stand wordt de afdrukeenheid steeds op temperatuur gehouden, zodat afdrukken zeer snel in de uitvoerlade rollen, maar dit gaat ten koste van het verbruik.

3. Slapende computer
Elk besturingssysteem biedt tegenwoordig uitgebreide energiebesparende mogelijkheden die delen van het systeem uitschakelen of het zelfs volledig doen inslapen wanneer er een tijdje geen activiteit wordt waargenomen. Je moet zelf wel even de tijd nemen om deze instellingen te configureren of af te stellen op je eigen behoeften.

4. Stekkerblok met schakelaar
Een stekkerblok met een master-contact schakelt automatisch alle aangesloten apparaten uit wanneer het masterapparaat wordt uitgeschakeld. Zet je bijvoorbeeld de computer uit, dan vallen automatisch ook de printer, externe harde schijf en beeldscherm uit.

5. Notebook
Gebruik waar mogelijk een notebook in plaats van een desktop. Notebooks zijn van de grond af ontworpen om zuinig met energie om te springen om de werkduur te verlengen als er geen stopcontact in de buurt is. Let wel, ook wanneer je met de laptop op weg bent, verbruikt de lader nog wat stroom. Vergeet dus niet ook die van het stroomnet te halen.

6. Energielabels
Let bij de aankoop van nieuwe apparatuur op energiebesparende labels. Het bekendste is het Amerikaanse Energy-Star label, maar ook het Zweedse TCO-label stelt eisen aan energie-efficiëntie.

7. Minder krachtige hardware
Koop een computer die aansluit bij je behoeften. Een monster van een grafische kaart heeft meestal alleen maar nut als je een fervent gamer bent, maar hij jaagt het stroomverbruik wel de hoogte in. Wat men in de winkel ook mag beweren, een krachtige 3D-kaart is echt geen vereiste om vlot te kunnen surfen of filmpjes te bekijken.

8. Geen schermbeveiliging
Schakel de schermbeveiliging uit en laat het beeldscherm gewoon in slaapstand gaan. Dat de schermbeveiliging energie zou besparen, is een van de oudste misvattingen uit de computerindustrie. Schermbeveiliging dateert uit de periode dat beeldschermen nog konden inbranden, maar tegenwoordig belast hij alleen maar de processor en verhindert hij soms zelfs dat de computer in slaapstand kan gaan.

9. Oplaadbare batterijen
Gebruik oplaadbare batterijen voor randapparaten zoals een draadloos toetsenbord of muis. Combineer deze met een intelligente batterijlader met microprocessor die een oogje houdt op het laadniveau van de batterij en het laadproces daaraan aanpast.

10. Sluipverbruik detecteren
Hou een oogje op sluipverbruik: zolang ze verbonden zijn met het stroomnet, verbruiken de laders van draagbare telefoons, notebooks of mp3-spelers een weinig energie, ook al zijn ze niet verbonden met een apparaat.