Nieuws

Picturenaut 3.0.1526

Een foto nemen van een scène met felle lichtcontrasten is niet makkelijk: voor het ene fragment dreigt overbelichting, het andere riskeert onderbelichting. HDR is een mogelijke uitweg en Picturenaut maakt daar uitstekend gebruik van.

Ook duurdere camera’s kunnen bij sommige taferelen niet alle lichttinten vastleggen. Het dynamische bereik van het toestel schiet dan tekort. Een oplossing is dan verschillende plaatjes snel na elkaar te nemen, waarbij je er zorg voor draagt dat op elke foto minstens één fragment van het tafereel goed is belicht (bracketing).

[download_file]

Daarna is het nog zaak die foto’s tot één perfecte belichte opname samen te smelten: dat is HDR-fotografie, waarbij HDR staat voor high dynamic range.

Automatisch uitlijnen en optimaliseren
Zodra je over een aantal geschikte plaatjes beschikt (meestal drie of vijf), haal je die met Picturenaut op via File, Generate HDRI. Als je dat zo instelt, zorgt het programma automatisch ook voor het uitlijnen van de beelden, het optimaliseren van de kleuren en het verwijderen van ghosting.

Het risico is groot dat de resulterende foto in deze fase nog niet optimaal op je beeldscherm te zien is. Dat komt doordat de foto te veel informatie bevat. Dat kan je bijsturen met de functie Tone-Mapping (in het menu Image), waarbij je zelf de gewenste methode selecteert. Wat nattevingerwerk misschien, maar je kunt ook gewoon kiezen voor de methode die het beste resultaat oplevert.

Je foto verder bijwerken
Overigens kun je met behulp van schuifknoppen (verwijder desgewenst het vinkje bij automatic lum.) de belichting en contrastwerking verder finetunen. Blijkt dat uiteindelijk toch niet zo geslaagd, dan kan je via Edit, Undo: Tone-Mapping een nieuwe poging wagen.

Wil je het resultaat uiteindelijk als jpg opslaan, dan moet je de modus in het menu Image wel eerst nog instellen op 8 bit per channel.

Er zijn weliswaar krachtigere HDR-tools op de markt, met meer creatieve effecten en voorgedefinieerde instellingen. Maar Picturenaut is wel gratis. We vermelden nog dat je op hdrlabs.com terechtkunt voor allerlei nuttige feedback .

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business