Nieuws

Europees Hof keldert patentenrechtbank

Het Europees Parlement heeft een gemeenschappelijk patentensysteem goedgekeurd. Nu heeft een hoge Europese rechtbank het plan afgekeurd.

Het Europese Hof van Justitie zegt dat de oprichting van een Gemeenschapsoctrooigerecht niet te verzoenen is met de wetten van de Europese Unie. Zo’n rechtbank zou buiten het institutionele en juridische kader van de EU treden, oordeelt het Hof.

Een Europees octrooiengerecht zou macht van het Europese Hof en de nationale gerechten wegnemen. Die laatsten zouden dan de Europese wetten over patenten niet meer zelf mogen interpreteren en toepassen, oordeelt het Europese Hof.

Commissie reageert
De Europese Commissie heeft de uitstpraak van het Hof al gebagatelliseerd. Volgens haar heeft de uitspraak geen impact op de start van een verbeterde samenwerking tussen de lidstaten om tot een verenigde patentenbescherming te komen. De oprichting van een gemeenschappelijke patentenbescherming staat wettelijk los van de oprichting van een Gemeenschapsoctrooigerecht.

De Commissie voegt er nog aan toe dat het belangrijk is om het momentum aan te houden. Decennia durende discussies over een Europees patent moeten nu uitmonden in een verbeterde samenwerking.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business