Een Amerikaanse universiteit heeft een algoritme ontwikkeld waarmee een schets als zoekopdracht kan dienen in de databank van boevenfoto’s. Het onderzoek vond plaats aan de computerafdeling van de Michigan State University. Het probeerde een link te leggen tussen twee politiehulpmiddelen: geschetste robotfoto’s en de databank van boevenfoto’s. Patronen vergelijken De onderzoekers claimen dat dit het […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Een Amerikaanse universiteit heeft een algoritme ontwikkeld waarmee een schets als zoekopdracht kan dienen in de databank van boevenfoto’s.

Het onderzoek vond plaats aan de computerafdeling van de Michigan State University. Het probeerde een link te leggen tussen twee politiehulpmiddelen: geschetste robotfoto’s en de databank van boevenfoto’s.

Patronen vergelijken
De onderzoekers claimen dat dit het eerste onderzoek is op dit gebied dat bevredigende resultaten oplevert.

De algoritmes vergelijken de ogen, neus en kin van de geschetste persoon met de fotodatabank. In het experiment werd een databank van tienduizend foto’s gebruikt. De computer pikte er in 45 procent van de gevallen de juiste verdachte uit.

De schetsen voor het experiment waren bestaande robotfoto’s van de politie uit zaken waar de dader later ook daadwerkelijk gevonden was.

Binnen een jaar gaan de onderzoekers de toepassing ook in echte politie-onderzoeken testen.