Nieuws

Ontsla eens een onethische informaticus

Iets meer dan een kwart van de Belgische bedrijven ondervond al problemen met het onethische gebruik van computergegevens. Goed dertien procent heeft om die reden al mensen ontslagen. Dat blijkt uit een rondvraag door de Belgische netwerkorganisatie ADM bij een honderdtal ondernemingen.

Het onderzoek peilde naar de manier waarop informatici in bedrijven omgaan met vertrouwelijke informatie en in welke mate bedrijven hiervoor een gedragscode opleggen. Nog uit de rondvraag blijkt dat iets meer dan 56 procent van de bedrijven een formele gedragscode heeft voor het omgaan met vertrouwelijke computerbestanden. Bijna een kwart heeft hiervoor helemaal geen reglementering.

Als het gaat over vertrouwelijke computerbestanden van klanten, liggen de cijfers vreemd genoeg lager: op iets minder dan de helft.

Gedragscode
Bij de meeste bedrijven met zo’n code is die opgenomen in het arbeidsreglement. In de andere gevallen gebeurt dat via een individuele arbeidsovereenkomst of gaat het om een vrijwillige gedragscode. “Zo’n gedragscode is een ondubbelzinnige bewustmaking voor elke individuele medewerker en elke contractor over hoe om te gaan met vertrouwelijke gegevens en informatiebeveiliging”, stelt Freddy Van den Wyngaert, CIO van Agfa Gevaert, dat sinds 2004 een code oplegt voor zijn netwerk- en systeembeheerders.

“Vandaag kun je een IT-afdeling niet meer geloofwaardig runnen zonder zo’n gedragscode.” Ook opmerkelijk: bedrijven, en hun werknemers, bekijken zo’n code nog vooral als iets wat door de werkgever wordt opgelegd. En dus niet zozeer als een erecode waarmee men wil uitpakken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business