Nieuws

‘Belgisch internet lag niet bijna plat’

DNS.be, de vzw die instaat voor het beheer van Belgische domeinnamen, reageert in een persbericht op een artikel in het vakblad Datanews gisteren.

Datanews schreef gisteren dat het Belgische internet eind november bijna onderuit is gegaan toen een aantal servers die het verkeer naar Belgische websites regelden bijna een uur offline waren. Volgens het tijdschrift bezorgde het incident de Belgische internaut ernstige vertragingen.

6 van 49 nameservers één uur offline
DNS reageert vandaag op de berichtgeving. Volgens de organisatie was de situatie lang niet zo dramatisch als Datanews voorstelt. "Het incident was een gevolg van een software-update. Zes van de 49 nameservers waren daardoor een uur lang niet beschikbaar", aldus het persbericht.

Datanews schreef gisteren dat zes van de zeven nameservers waren platgegaan, maar volgens DNS vergat het tijdschrift te vermelden dat de resterende server een cluster is van 42 andere servers wereldwijd.

Geen merkbare vertraging
Volgens DNS was er wel degelijk een kleine verhoging van de belasting op de 42 resterende nameservers, maar was er geen merkbare vertraging voor internetgebruikers. Het risico dat .be-domeinnamen onbereikbaar zouden zijn was bovendien vrijwel nihil.

DNS gaat in het persbericht ook kort in op het nieuwe wetsvoorstel van minister van Economie Vincent Van Quickenborne. Die wil dat er een noodprocedure komt voor het beheer van de domeinnaamzone .be.

De organisatie juicht het voorstel van de minister toe en stipt aan dat het jaren geleden zelf het initiatief nam om een back-up van zijn database aan de overheid te bezorgen. Dat dit nu in een wettelijk kader wordt gegoten, is voor DNS dan ook niet meer dan normaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business