Nieuws

Internet door kleine thuisserver

Een Amerikaanse professor wil het internet helemaal opnieuw opbouwen. "Dit keer zonder overheden en grote bedrijven die je in de gaten kunnen houden."

Eben Moglen, professor aan de Colombia Law School, droomt van een complete hervorming van het internet. "Goedkope, kleine en energiezuinige servers die je in het stopcontact kunt steken", zegt Moglen. "Een apparaat dat even groot is als de herlader van je mobiele telefoon. Je steekt het in de muur en je vergeet het."

Goedkoop maar krachtig
Iedereen kan een van deze kleine servers in huis halen. De nieuwe technologie wordt voorlopig ontwikkeld met beperkte functionaliteit, maar volgens Moglen is het mogelijk om er een heel gamma aan internettoepassingen op te draaien.

"Dit wordt heel goedkoop. Nu kost één kleine server 99 dollar; dat zal zakken naar 69 dollar. En wanneer iedereen ze begint te kopen zal de prijs zelfs dalen naar 29 dollar!"

De ontbrekende ingrediënten zijn softwarepaketten die gratis en bovendien makkelijk te gebruiken zijn. "Je hebt een geweldig systeem met privacy en veiligheid, perfect voor de wereld waarin we leven. Je kunt er alles op zetten waar je om geeft."

Zet gratis software op een kleine server in de muur en je krijgt een ‘vrijheidsdoos’ die informatie en macht decentraliseert. Eben Moglen richtte deze maand de Freedom Box Foundation op, die zich bezighoudt met het organiseren van de software.

Steun
Als antwoord op Moglens hulpkreet is een groep Debianontwikkelaars gestart met de organisatie van de Freedom Boxsoftware. Vier studenten van de New York University die verleden jaar een toespraak van meneer Moglen hoorden, hebben een gedecentraliseerd sociaal netwerk opgebouwd: Diaspora.

Eben Moglen belooft dat, als hij vijfhonderdduizend dollar kan ophalen, Freedom Box 1.0 volgend jaar klaar kan zijn.

"We moeten die veel beter maken voor de mensen die verandering willen dan voor mensen die anderen willen onderdrukken", besluit Moglen. "Verbonden zijn helpt."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business