Nieuws

Europa wil af van roamingtarieven

Uit een Europees onderzoek blijkt dat mensen om financiële redenen minder mobiel bellen en surfen in het buitenland. Dat moet veranderen volgens Europa.

Driekwart van de Europeanen maakt zich bijvoorbeeld zorgen om zijn telefoonrekening in het buitenland, ook als hij binnen Europa reist. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie naar het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland. Daarvoor zijn meer dan 26.500 mensen uit 27 landen ondervraagd.

Zeven van de tien Europeanen beperken de gesprekken met hun mobiele telefoon in het buitenland om de kosten te drukken. Ook al weten die mensen dat de roamingtarieven sinds 2006 gedaald zijn.

[related_article id=”161563″]

Nog een opmerkelijk cijfer gaat over mobiel gegevensverbruik. Slechts twee van de tien Europeanen vinden de tarieven voor mobiele data in het buitenland redelijk.

Mannen bellen, vrouwen sms’en
Het onderzoek levert ook enkele minder nuttige weetjes op. Zo is nu duidelijk dat 56 procent van de mannen het liefst telefoneert, terwijl 57 procent van de vrouwen liever sms’jes stuurt.

En de jeugd gebruikt zijn telefoon meer in het buitenland dan vijf jaar geleden. Jongeren bellen 43 procent meer dan in 2006 en ze sturen de helft meer sms’jes dan toen.

Gevolgen van het onderzoek
Het onderzoek van Europa is niet vrijblijvend. Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda, belooft in een mededeling dat er gevolgen komen voor de telecomproviders.

"Telecombedrijven moeten luisteren naar hun klanten. Consumenten vinden dat er nog veel ruimte voor verbetering is, met name wat dataroaming betreft. Zoals ik beloofde in de Digitale Agenda voor Europa ben ik van plan te zorgen voor betere roamingoplossingen voor Europese burgers en bedrijven”, aldus Kroes.

De resultaten van het onderzoek zullen verwerkt worden in de herziening van de huidige EU-roamingregels door de Commissie in juni 2011. Het doel van Europa is om de roamingtarieven in 2015 tot bijna nul te herleiden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business