Nieuws

Windows Phone 7 standaard voor smartphones Nokia

Nokia gaat Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 als basis nemen voor zijn smartphonestrategie.

Normaal zou Nokia later vandaag zijn plannen aankondigen, terwijl het zijn financiële resultaten bekendmaakt. Maar er verscheen vroeg in de ochtend al een gezamenlijke brief van Nokiabaas Stephen Elop en Microsofttopman Steve Ballmer op de website van Nokia.

De brief kondigt een verregaande samenwerking van Nokia en Microsoft aan. Nokia gaat voortaan Windows Phone 7 gebruiken voor zijn smartphones. Wat meteen ook slecht nieuws is voor Symbian en Meego, de twee besturingssystemen die Nokia onderhield voor zijn smartphones.

De keuze voor Windows Phone 7 is de drastische wijziging die Elop aankondigde in een memo die eerder deze week uitlekte. Die vergeleek Nokia met een man op een brandend platform. In normale omstandigheden zou die nooit in het koude zeewater springen, maar nu moet hij dus wel. Blijkbaar stond Nokia dus voor de keuze tussen levend verbranden en een samenwerking met Microsoft.

Bing, Office, Xbox Live
Door de overeenkomst kan Microsoft nu ook meer diensten kwijt op Nokiatelefoons, zoals zoekmachine Bing, kantoorsoftware Office en Xbox Live. Microsoft gaat via adCenter ook de advertentiediensten leveren voor Nokia.

En er zit nog meer in voor Microsoft, het krijgt immers toegang tot de hardware-expertise van de Finnen.

De twee bedrijven kondigen in hun brief aan dat ze samen een mobiel ‘ecosysteem’ zullen vormen. Microsoft levert software en diensten. Nokia heeft de hardware-expertise.

Vragen
En dan blijven er ook nog vragen over. Wat met Meego, wat met Symbian? Welke uitwerking zal dit hebben op andere telefoonmakers die Windows 7 gebruiken?

En de hamvraag is natuurlijk wanneer we een Nokiatelefoon met Windows 7 kunnen kopen? Dat is nog koffiedik kijken, maar heel erg lang zullen we niet hoeven wachten, als we kunnen afgaan op een cryptisch zinnetje achteraan in de brief: “Succes vereist snelheid, we zullen snel zijn.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business