Nieuws

Archos 70 internettablet

De iPad blijft voorlopig de te kloppen tablet, maar steeds meer fabrikanten gaan de strijd aan. Archos heeft een reputatie hoog te houden op dit vlak en probeert aansluiting te vinden met de multitouchtablet Archos 70.

Als je het apparaat een eerste keer opstart, moet je een wizard doorlopen, waardoor een aantal externe apps standaard al geïnstalleerd wordt. Daarna kom je in het startscherm terecht. De interface werkt met duidelijke pictogrammen, en ook de onderliggende menu’s spreken voor zich.

De speler draait op Android 2.2, al moet je daarvoor wel eerst een firmware-update doorvoeren. Die voegt onder andere compatibiliteit met Flash 10 toe, al is op het moment van schrijven de Flash-plug-in er nog niet.

Net als de Samsung Galaxy Tab kiest de tabletfabrikant voor een 7 inchscherm, dat met 800 bij 480 wel een iets lagere resolutie heeft dan zijn directe concurrent. Uit onze ervaringen blijkt dat zo’n scherm groot genoeg is om e-boeken te lezen en films te kijken.

Trage meerhandige bediening
Multitouch werkt redelijk intuïtief, maar reageert soms wel bijzonder traag. Het voordeel is dan weer dat de Archos met zijn 300 gram een echte lichtgewicht is. Hij is bovendien uitgerust met een ietwat gammel uitziende voetstand, zodat je het toestel niet de hele tijd hoeft vast te houden, maar ook gewoon rechtop op de tafel kunt plaatsen.

De voorgeïnstalleerde apps gaan van een e-booktoepassing (die helaas niet gelinkt is met een onlinewinkel) tot een weerbericht en een 3D-racegame. Overbodige apps zijn makkelijk uit te schakelen via het configuratiemenu. Wie andere apps wil downloaden, kan terecht in de App Library.

USB-schijf
Om bestanden op de Archos 70 te zetten, sluit je hem gewoon via USB aan op de computer. Hij verschijnt dan als een harde schijf op de pc. Synchroniseren verloopt bij ons niet altijd even snel. Nadat we een videobestand verwijderen en de speler loskoppelen, blijkt het in eerste instantie toch nog in de mediabibliotheek te staan. Pas na een minuut of twee verdwijnt het.

De Archos 70 kan met de meeste formaten overweg, maar blijkt problemen te hebben met onze zware jpg-bestanden. Nadat we een groot aantal vakantiefoto’s op de speler hebben gezet en ze in de galerij willen bekijken, krijgen we wazige beelden te zien die pas na een tijd in de juiste resolutie verschijnen.

Soms duurt het wel een halve minuut voor een foto scherp afgebeeld wordt, zeker als je begint te scrollen door je beelden.

Ons testexemplaar heeft een opslagcapaciteit van 8 GB flashgeheugen, maar het wordt al snel duidelijk dat dat te weinig is voor een multimediatoestel. Zeker wie wat films wil bekijken, zit al snel aan zijn limiet.

Je kunt de capaciteit wel uitbreiden met een geheugenkaartje, maar ons lijkt het logischer om de iets ruimere versie van de Archos 70 met een harde schijf van 250 GB te kopen. Die kost maar 50 euro meer dan zijn kleinere broertje, maar is wel iets zwaarder en dikker.

Je kunt met de Archos 70 het internet op via wifi. 3G behoort helaas niet tot de opties, tenzij je via bluetooth verbindt met je smartphone. Surfen verloopt behoorlijk vlot en intuïtief. Er is een camera ingebouwd aan de schermkant om te webcammen, maar dan moet je je wel wenden tot het minder bekende programma Fring.

Al bij al is de Archos 70 een interessant toestel, dat evenwel geen partij is voor de superieure iPad. Wie echter niet zoveel geld wil uitgeven aan een tablet, vindt in dit media-apparaat een waardig alternatief.

Archos 70 internet tablet
Prijs: 249 euro (februari 2011)

PRO: muziek en video afspelen gaat feilloos; goed draagbaar.
CONTRA: multitouch reageert niet altijd even snel; problemen bij het weergeven van veel foto’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business