Fujitsu voegt een hyperslanke mobiele scanner toe aan zijn assortiment. Een hebbeding, of is dit de ideale assistent voor een papierloos bestaan? De ScanSnap S1100 is lid van een groeiende groep ultracompacte scanners voor gebruikers die veel onderweg zijn en hun documenten snel gedigitaliseerd willen hebben. Aangezien populaire smartphones als de iPhone applicaties bieden die tekstherkenning […]

Fujitsu voegt een hyperslanke mobiele scanner toe aan zijn assortiment. Een hebbeding, of is dit de ideale assistent voor een papierloos bestaan?

De ScanSnap S1100 is lid van een groeiende groep ultracompacte scanners voor gebruikers die veel onderweg zijn en hun documenten snel gedigitaliseerd willen hebben.

Aangezien populaire smartphones als de iPhone applicaties bieden die tekstherkenning kunnen toepassen op gefotografeerde documenten, beginnen fabrikanten van scanners steeds meer te mikken op gebruikers die snelheid en flexibiliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Heel compact
Deze nieuwe scanner van Fujitsu heeft ongeveer dezelfde dimensies als een etui en weegt met zijn 350 gram ook net zoveel als de gemiddelde pennenbak van een scholier. De zwarte scanner heeft een uitklapbare invoerlade en voegt daar bovenop een ‘doorvoerlade’ aan toe, waar we iets later op terugkomen. Al met al is de S1100 een compacte verschijning.

Een externe stroombron is niet nodig voor de ScanSnap; met een USB-kabel sluit je hem aan op notebook of desktop en je kunt meteen beginnen met scannen. Tenminste, als je wel eerst de stuursoftware van Fujitsu hebt geïnstalleerd op het systeem.
 

In de praktijk blijkt de ScanSnap S1100 een rappe scanner die ongeveer negen seconden doet over het inscannen van een zwart-witpagina in hoge kwaliteit (600 dpi) en zo’n twintig seconden over een kleurenscan (600 dpi).

Technisch gesproken is de S1100 geen dubbelzijdige scanner, maar hier heeft de fabrikant een handig trucje voor bedacht. Als alleen de invoerlade geopend is, scan je eenzijdig en wordt het papier door de scanner heen getrokken. Open je echter de eerder genoemde doorvoerlade, dan zal het papier aan de bovenkant de scanner verlaten en komt het ondersteboven weer bij je terug. Als je het papier nu opnieuw invoert, ligt het meteen goed voor de andere zijde van een dubbelzijdige scan.

Documenten beheren
Net als andere ScanSnap-modellen wordt de S1100 geleverd met een ruime softwaresuite voor het verwerken van allerlei documenten. Fujitsu heeft knap werk geleverd met de ScanSnap-manager, een makkelijke bedienbare documentbeheerder die je snel en efficiënt naar de desktop of de cloud laat scannen. Je kunt favoriete locaties ingeven, direct importeren naar SharePoint en je accountgegevens voor Google Docs invoeren.

Wie echter niet gediend is van de ScanSnap-beheerder, zit met een probleem. Fujitsu biedt geen twaindriver met zijn ScanSnap-lijn, zodat het niet mogelijk is te scannen vanuit andere applicaties. Dit is ook een flink struikelblok als je de lichtgewicht S1100 in de tas hebt en snel een scan wilt maken op andermans computer.

 

Dankzij de aanwezigheid van OCR-software ABBYY Finereader is het ook mogelijk om direct te converteren naar Microsoft Word of Excel, naast opslag als doorzoekbare pdf. We stellen de nauwkeurigheid van de conversie op prijs, maar hadden graag gezien dat we meer mogelijkheden krijgen om eventuele correcties te maken voor de definitieve conversie. 

Ten slotte treffen we CardMinder aan, een applicatie om visitekaartjes in te scannen en te importeren naar je contactenbeheer. We vinden haar prestaties behoorlijk, al is zij niet zo nauwkeurig als de OCR-conversie van ABBY Finereader.

Conclusie
De bijzonder draagbare Fujitsu ScanSnap S100 is snel en gemakkelijk in gebruik. Ook vinden we dat direct scannen naar clouddiensten als Google Docs en Evernote wel degelijk meerwaarde biedt voor mobiele gebruikers.

Het ontbreken van universele stuursoftware is echter een serieus minpunt. En we hadden graag een draagtasje gehad om de fragiele documentladers te beschermen.

Fujitsu ScanSnap S1100
Prijs: 197,23 euro inclusief btw