Nieuws

Nederlanders best beschermd op internet

Bijna negen op de tien Belgen maken gebruik van beveiligingssoftware. Ons land zit daarmee in de subtop van de Europese Unie.

Speciaal voor de ‘Dag voor een veiliger internet’ op 8 februari publiceert Eurostat, de statistiekinstelling van de Europese Unie, de resultaten van een onderzoek bij internetgebruikers uit de 27 lidstaten van de EU.

96% van Nederlanders gebruikt beveiligingssoftware
Nederlanders beveiligen zich het best tegen malware en virussen, zo blijkt. Maar liefst 96% van de ondervraagden die zich in het jaar dat voorafging aan de enquête op internet begaven, maakte gebruik van een firewall, een antivirusprogramma of andere beveiligingssoftware. De enquête werd afgenomen in het tweede kwartaal van 2010.

Ook in Luxemburg, Malta en Finland nemen veel internetgebruikers (91%) maatregelen. In België is dat 89%. Enkel in Letland (62%), Roemenië (64%) en Estland (65) is meer dan een derde van de internetgebruikers niet beveiligd tegen de gevaren van het internet.

Een derde besmet met virus of malware
Ondanks dat gemiddeld 84% van de internetgebruikers in de EU maatregelen neemt, werd bijna een derde (31%) van alle actieve internetgebruikers in de twaalf maanden voorafgaand aan de enquête het slachtoffer van een virus of malware.

Bulgarije spant de kroon met 58% van de ondervraagden die geïnfecteerd raakten, en ook in Malta, Slowakije, Hongarije en Italië waren er veel meldingen. In Oostenrijk (14%) kreeg men het minst vaak met virussen of malware te maken, gevolgd door Ierland, Finland en Duitsland (22%).

Van de Belgische respondenten liep 32% een infectie op. De voorzorgen van de Nederlandse internetgebruikers loonden, want bij de noorderburen raakte slechts 23% besmet.

Beperkte schade door phishing
In diezelfde periode werd 3% van alle ondervraagden in zijn portefeuille geraakt door phishing of misbruik van kredietkaarten. De Letten werden het zwaarst getroffen met 8% van de ondervraagden, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (7%) en Malta en Oostenrijk (elk 5%). In België en Nederland werd 3 procent van de ondervraagden geld afhandig gemaakt.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat software die de ouders inzicht moet bieden in het surfgedrag van hun kinderen weinig populair is. Gemiddeld maakte 14% van de internetgebruikers uit een gezin met kinderen gebruik van dergelijke software. Uitschieters zijn er in Luxemburg en Slovenië (een kwart van de ondervraagden) en Bulgarije (2%) en Slowakije (3%).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business