Nieuws

VS verdedigde Egyptische blogger

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Google onder druk gezet om geblokkeerde Egyptische foltervideo’s opnieuw online te zetten. Dat blijkt uit een Wikileaksbericht.

De VS-ambassade in Caïro en de afdeling mensenrechten van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben volgens de gelekte diplomatieke berichten van Wikileaks eind 2007 samengewerkt om Google ervan te overtuigen het account van een prominente Egyptische blogger te deblokkeren.

Foltering in politiekantoor
De blogger nam contact op met de ambassade om te zeggen dat YouTube twee videofragmenten had verwijderd. Eentje ging over een vrouw die werd gefolterd in een politiekantoor, en een andere was van een bedoeïen die vermoedelijk door de politie werd neergeschoten en in een afvalcontainer werd gedumpt.

[related_article id=”158901″]

Het bericht op Wikileaks verzwijgt de naam van de blogger, maar vermoed wordt dat het om Wael Abbas gaat. Die berichtte rond die tijd dat zijn YouTube-kanaal werd geschorst met de melding: "Deze video’s werden verwijderd wegens schending van de gebruiksvoorwaarden."

 

‘Context niet duidelijk’
Er is geen bewijs dat de beslissing van Google werd ingegeven door de Egyptische staatsveiligheid van president Moebarak. Wel staat in de richtlijnen van YouTube dat grafisch geweld niet toegestaan is, tenzij er bijkomende informatie en context wordt gegeven.

YouTube legde ook een verklaring af waarin stond te lezen dat Abbas de video’s gerust opnieuw kon oploaden, als hij er meer context bij gaf. “In dit geval werden de video’s verwijderd omdat de context niet helemaal duidelijk was”, zei YouTube destijds.

Internationale onderscheiding
Abbas kwam kort daarna onder vuur te liggen door de Egyptische veiligheidsdiensten en werd vorig jaar zelfs veroordeeld vanwege “het aanbieden van een telecommunicatiedienst aan het publiek zonder toelating”. Het International Center for Journalists gaf Abbas een onderscheiding. De filmpjes op zijn herstelde YouTube-account waren intussen al zo’n 44 miljoen keer bekeken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet welke Google-werknemers betrokken waren in de discussies met het internetbedrijf, maar een niet gecensureerde regel in het Wikileaksbericht heeft het over een zekere Pablo. Pablo Chavez is een beleidsadviseur in Washington die zich vooral bezighoudt met censuur en vrijheid van meningsuiting.

Google geeft geen verder commentaar op het gelekte bericht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business