Google Android is in het laatste kwartaal van 2010 Symbian van Nokia voorbijgestoken als populairste besturingssysteem voor smartphones wereldwijd. Volgens onderzoeksbureau Canalys werden er in de laatste drie maanden van vorig jaar maar liefst 32,9 miljoen Android-smartphones verscheept. Bij het Finse Nokia verlieten er 31 miljoen smartphones met Symbian de fabriek. Populariteit smartphones stijgt In […]

Advertentie

Google Android is in het laatste kwartaal van 2010 Symbian van Nokia voorbijgestoken als populairste besturingssysteem voor smartphones wereldwijd.

Volgens onderzoeksbureau Canalys werden er in de laatste drie maanden van vorig jaar maar liefst 32,9 miljoen Android-smartphones verscheept. Bij het Finse Nokia verlieten er 31 miljoen smartphones met Symbian de fabriek.

Populariteit smartphones stijgt
In totaal werden er afgelopen kwartaal 101,2 miljoen smartphones verscheept naar de handelaars. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 53,7 miljoen. Een groei dus met bijna 90 procent.

Het marktaandeel van Android steeg van een kleine 9 procent in het laatste kwartaal van 2009 tot 33 procent eind vorig jaar. Fabrikanten Samsung en HTC spannen de kroon. Zij verscheepten samen bijna de helft (45%) van alle Androidsmartphones.

Twee keer zoveel iPhones
Bij Apple rolden er afgelopen kwartaal 16,2 miljoen iPhones van de band. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden er 8,7 miljoen iPhones gefabriceerd. Toch ziet Apple zijn marktaandeel lichtjes dalen.

BlackBerryfabrikant RIM valt net buiten de top drie. De Canadezen verscheepten met in totaal 14,6 miljoen smartphones wel meer dan in het vierde kwartaal van 2009 (10,7 miljoen), maar dat volstaat niet om hun derde plek te handhaven. RIM daalt van 20 procent eind 2009 naar 14,4 procent eind 2010.

Microsoft zakt weg
Microsoft was de grote verliezer tussen september en december, ondanks de lancering van Windows Phone in november. De softwaregigant verscheepte eind 2010 amper 3,1 miljoen smartphones volgens Canalys. In het laatste kwartaal van 2009 waren dat er nog achthonderdduizend meer. Het marktaandeel daalde bijgevolg van 7,2 naar 3,1 procent.

Volgens de verkoopcijfers van marktanalist NPD kende Windows Phone 7 een slechte start in de Verenigde Staten. Er werden zelfs meer smartphones met voorganger Windows Mobile 6.x verkocht dan met WP7. De verkoop van WP7 was in het laatste kwartaal goed voor twee procent van het totaal in de VS, terwijl Windows Mobile 6.x-smartphones vier procent voor hun rekening namen.

Advertentie