De Europese privacywaakhond wil dat bedrijven verplicht worden open te communiceren als ze privégegevens verliezen bij een beveiligingslek. De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx heeft een opiniestuk gepubliceerd waarin hij pleit voor betere gegevensbescherming. Telecomspelers moeten hun klanten al informeren als er een privacybreuk is. Maar nu gaat de Commissie overwegen om die verplichting […]

Advertentie

De Europese privacywaakhond wil dat bedrijven verplicht worden open te communiceren als ze privégegevens verliezen bij een beveiligingslek.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx heeft een opiniestuk gepubliceerd waarin hij pleit voor betere gegevensbescherming. Telecomspelers moeten hun klanten al informeren als er een privacybreuk is. Maar nu gaat de Commissie overwegen om die verplichting uit te breiden.

De meldingsplicht streeft meerdere doelen na volgens Hustinx. Eerst en vooral moet de maatregel het bewustzijn van de gebruikers aanscherpen. Als ze horen dat privégegevens uitgelekt zijn, kunnen ze zo alsnog hun wachtwoord veranderen voordat er kwaad mee aangericht wordt.

Daarnaast moet de meldingsplicht ervoor zorgen dat bedrijven die privégegevens op straat gooien bekend worden. Om die gênante vertoning te vermijden, moeten ze dus wel betere beveiliging inbouwen.

Recht op vergetelheid
Voorts pleit de privacywaakhond ook voor een verbeterd recht op vergetelheid. Een persoon kan daarmee vragen om zijn privégegevens te laten verwijderen uit de databank van bedrijven waarmee hij zaken gedaan heeft. Hij kan ook verbieden om de gegevens nog verder te gebruiken.

Volgens Hustinx moet dat recht verbeterd worden door privacygegevens van een vervaldatum te voorzien. Als die datum verstreken is, mag het bedrijf de privégegevens niet meer gebruiken en moet het die verwijderen.

Het hele betoog van Hustinx is na te lezen in een online pdf-bestand.

 

Advertentie