Bram Cohen, de man die het revolutionaire Bittorrentprotocol uitvond, heeft bijna een nieuw protocol klaar. Dit keer zet hij zijn zinnen op P2P-livestreaming. Bittorrent was de eerste algemeen aanvaarde technologie waarmee je grote mediabestanden relatief snel kon downloaden van het internet. Het is onnodig te zeggen dat Bram Cohen een kleine revolutie ontketende, ook al […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Bram Cohen, de man die het revolutionaire Bittorrentprotocol uitvond, heeft bijna een nieuw protocol klaar. Dit keer zet hij zijn zinnen op P2P-livestreaming.

Bittorrent was de eerste algemeen aanvaarde technologie waarmee je grote mediabestanden relatief snel kon downloaden van het internet. Het is onnodig te zeggen dat Bram Cohen een kleine revolutie ontketende, ook al was het nooit zijn bedoeling films of andere media illegaal uit te wisselen.

Een typische karaktertrek van het jonge internet is echter dat het constant evolueert. In 2005 werd videostreaming immens populair dankzij YouTube. Dit zorgde ervoor dat gebruikers veel meer bandbreedte gingen verbruiken. Tegelijk kregen videowebsites gigantische bandbreedterekeningen voorgeschoteld.

Live is moeilijk
Nu de tiende verjaardag van Bittorrent dichterbij komt, legt uitvinder Bram Cohen de laatste hand aan een nieuw peer-to-peerprotocol. En hoewel P2P-livestreaming niet per se nieuw is, denkt Cohen dat deze implementatie zal uitblinken in efficiëntie en extreem korte wachttijden.

"Het concept ‘live’ is bijzonder moeilijk uit te werken als je het goed wilt doen", zegt Cohen. "Ik zou relatief snel een werkend programma tevoorschijn kunnen toveren, maar ik wil alles op de juiste manier doen." Hij herschreef het Bittorrentprotocol om het compatibel te maken met livestreams, legt hij verder uit. Het TCP-protocol wordt niet langer gebruikt en Cohen implementeert dataopstoppingsalgoritmes die anders zijn dan in µTP.

Gelukkig ontcijferde de man het meeste van de complexe puzzel; de technologie is nu volwassen genoeg voor een publieke demonstratie. Hoewel er nog grote geheimzinnigheid heerst rond de technische details, konden mensen van de website TorrentFreak toch al een demo bekijken, in afwachting van de officiële uitgave van de software later dit jaar.

Hoewel het fascinerend is de Bittorrentuitvinder naar een computer te zien zwaaien, is het moeilijk in te schatten hoe dit anders of beter is dan concurrerende technologieën, wanneer je geen werkende versie kan testen en geen technische details hebt.

"De grootste innovatie ligt in het feit dat Bram technieken gebruikt om vertragingen ongezien laag te houden, terwijl hij netwerkopstoppingen onder controle houdt", verklaart Bittorrents vicepresident van productbeheer Simon Morris. "Het beheer van P2P-livestreaming op het open internet vraagt bliksemsnelle herconfiguraties om data via een andere, zo kort mogelijke route naar de gebruiker te zenden als er netwerkproblemen optreden."

Wachten op details
"Brams netwerkconfiguratiemethodes komen mooi samen met een nieuwe manier om netwerkopstoppingen te beheren. Uiteraard delen we technische details graag, maar pas wanneer de technologie echt volwassen is en het zin heeft om die informatie te delen."

Dit betekent dat we nog even geduld moeten hebben: de officiële uitgave duurt nog zeker enkele maanden. Mogelijk tot juli, wanneer het Bittorrentprotocol officieel zijn tiende verjaardag viert.