Nieuws

Eric Schmidt doet stap opzij bij Google

Het triumviraat aan de top van Google is door elkaar geschud: directeur Eric Schmidt neemt de rol van voorzitter op zich, en oprichter Larry Page neemt Schmidts plaats in. Sergey Brin, de andere oprichter van Google, zal aan strategische projecten werken.

Schmidt, die door de twee stichters in 2001 werd aangetrokken om het bedrijf te leiden, zal zich vanaf 4 april toeleggen op externe partnerschappen en zakelijke deals voor Google. Het dagelijkse management komt in handen van Page, die volgens een blogpost van Schmidt "klaar is om de leiding te nemen". 

Tijdens een conferentiegesprek dat eigenlijk bedoeld was om de kwartaalresultaten van Google te bespreken, zei Schmidt dat hij de kans krijgt om zich bezig te houden met de dingen die hem het meest interesseren. Concreet: gesprekken aanknopen met klanten, partners en overheden die Google onder de loep nemen.

[related_article id=”158901″]

Oprichter Page neemt de leiding
Larry Page is 38 en wordt de derde CEO van Google. Hij voerde deze functie eerder al uit, tijdens de eerste jaren van het internetbedrijf. Page zegt erg enthousiast te zijn om de leiding van het bedrijf te kunnen overnemen op een moment dat werken met computers nog steeds een relatief nieuwe manier van leven is voor veel mensen.

Brin zal zich blijven bezighouden met de technologie en de producten. Eric Schmidt: "Sergey Brin is een vernieuwer en een echte ondernemer. Deze rol is hem op het lijf geschreven."

Medeoprichter Brin werkt momenteel aan verschillende nieuwe producten, waar hij verder niet veel over wil vertellen. Wel geeft hij toe dat de strategie van Google op het vlak van sociale media een belangrijk aandachtspunt voor hem is.

Structuur moet flexibeler
De wissel komt op een moment dat de zoekdominantie van Google onovertroffen is, en de inspanningen op het gebied van displayadvertenties en mobiele technologieën ook blijken te lonen. Maar het bedrijf heeft moeite om het nieuwe soort informatie op het internet in kaart te brengen – dat van je vrienden in sociale netwerken. Bovendien komen veel Googlewerknemers in de verleiding om ergens anders in Silicon Valley te gaan werken, in bedrijven waar er nog meer groeipotentieel is.

Vertrekkende werknemers hebben inderdaad al geklaagd dat het bij Google steeds moeilijker wordt om goede ideëen tot aan de top te krijgen. Intussen werken er zo’n 24.400 mensen bij het internetbedrijf. Schmidt is zich daar van bewust, en wil Google ook weer wat flexibeler maken.

"Google is enorm gegroeid, en dat heeft ertoe geleid dat het managen van het bedrijf veel ingewikkelder is geworden. Larry, Sergey en ik hebben lange gesprekken gevoerd over hoe we onze managementstructuur eenvoudiger kunnen maken en sneller beslissingen kunnen nemen", aldus Schmidt.

Opnieuw miljardenwinst
Naast de aankondiging van de managementwissel zijn er natuurlijk de financiële resultaten van het vierde kwartaal. En die zijn goed. De inkomsten zijn afgeklokt op 6,37 miljard dollar. Dat is beter dan wat de analisten verwacht hadden. De nettowinst van Google in dit kwartaal bedraagt 2,54 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business