Nieuws

Small is Beautiful

“Enkel onze laptops blijven over”, vertelde de advocaat me. “Onze dossiers staan op de servers van ons hostingbedrijf. Iedereen werkt via de internetverbinding op kantoor of via mobiel internet onderweg. Alles staat in de cloud.” Het was een van de tientallen interviews in het kader van het Smart Business Casebook, dat u verderop leest in dit nummer. We spraken met IT-managers, CIO’s, financiële verantwoordelijken, marketingjongens en HR-verantwoordelijken. Eigenlijk met de hele doelgroep van dit blad.

De situatie bij het advocatenkantoor vond ik behoorlijk significant. Want cloud computing is geen holle kreet. Zo sprak ik ook met een boekhouder die zijn rekeninginformatie via een internetdienst liet inladen. Ik interviewde een IT-bedrijf dat zijn telefoonapparatuur grotendeels buitenshuis had staan. En hoorde van een uitbater van een bedrijvenpark in Waals-Brabant zijn nood aan een flexibele telecomservice. “Telecom uit de kraan”, zoals hij het omschreef. “Dus geen weken wachten tot mijn operator tijd of zin heeft om de aansluiting in orde te brengen.” De man rolt een bedrijvenpark uit waar u een kantoor kan huren per uur of per dag.

Vooral de eerder kleine projecten, met beperkte budgetten van enkele duizenden euro’s, vielen me op in het casebook. Uiteraard waren er grotere initiatieven die eveneens opmerkelijk zijn. Het project rond het flexibele kantoor bij de FOD Sociale Zekerheid in dit casebook is bijvoorbeeld vrij indrukwekkend. Maar vooral de kleintjes sprongen eruit deze keer.

Meteen begon me weer een oud dotcom idee te dagen. Een van de mythes uit de dotcom hype van ruim tien jaar geleden was namelijk dat internet het kleine bedrijven mogelijk maakte het op te nemen tegen de grotere, logge concurrenten. Zo’n kleine speler zou sneller reageren en via het Web klanten afsnoepen van de grote jongens. Er werd zelfs een term voor uitgevonden: internetschuwe bedrijven zouden geamazond worden. Zij zouden hetzelfde lot ondergaan als dat van de Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes & Noble, dat dreigde van de markt te worden geveegd door online concurrent Amazon. Maar aan het eind van de rit werd haast niemand geamazond. Zelfs Barnes & Noble niet.

Vandaag merk ik een nieuwe versie van het Amazon-idee. Ook nu wordt niemand van de mat geveegd, maar internet (lees: de cloud) helpt kleinere bedrijven wel projecten te realiseren die vroeger onmogelijk waren. En bovendien: ze ook te kunnen betalen. Kleine bedrijven kunnen sneller schakelen. Ze kunnen het heft in eigen hand nemen. Of ze kunnen, zoals bij dat ene advocatenkantoor, van de ene dag op de andere hun servers buitengooien en enkel de laptops laten staan. Small is beautiful. May the cloud be with you.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business