Nieuws

Google verwijdert HTML 5-video

Google haalt de ondersteuning voor H.264, een videoformaat voor HTML 5, uit zijn browser Chrome. Ten voordele van zijn eigen videocodec.

Het is een belangrijke machtsverschuiving in de browseroorlog die woedt rond de nieuwe standaard HTML 5. Aan de ene kant heb je het kamp van Microsoft en Apple die voor de videocodec H.264 kiezen. Aan de andere kant staan Mozilla en Opera die huiveren voor die standaard, omdat er patenten op rusten.

Open innovatie
Nu trekt Google zijn steun voor de gesloten videostandaard voor HTML 5 dus in. “Hoewel H.264 een belangrijke rol speelt in video, verwijderen we de ondersteuning van de codec omdat ons doel is om open innovatie te stimuleren. Onze middelen zullen naar open codectechnologie gaan”, schrijft Mike Jazayeri, een productmanager bij Google op zijn blog.

[related_article id=”158901″]

Het open alternatief voor H.264 is ook Googletechnologie: WebM. En tot nog toe was Chrome de enige browser die de twee standaarden ondersteunde. Maar nu is de hele wereld van HTML 5 verdeeld in twee kampen, die allebei een verschillende videocodec ondersteunen.

Door de twee verschillende vormen van HTML 5 wordt de technologie een stuk minder interessant voor ontwikkelaars. Als ze willen dat hun website goed werkt in alle browsers, hebben ze bijna geen andere keuze dan terug te vallen op Adobe Flash.

Pragmatisme
Over Flash gesproken, dat zit tegenwoordig zelfs ingebakken in Chrome. Toch is Flash even ‘proprietair’ en gesloten als H.264. Maar Adobe is een belangrijke partner voor Google: Flash ondersteunt immers al de videotechnologie WebM.

Dat strategische partnerschap tussen Adobe en Google verduidelijkt al meteen hoe toegewijd Google echt is aan open innovatie. Hoogstwaarschijnlijk is de ingetrokken steun voor H.264 dus vooral bedoeld om de eigen videotechnologie WebM een stimulans te geven.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business