De Amerikaanse justitie wil informatie over de Twitteraccounts van activisten met Wikileaksbanden, onder wie een legendarische Nederlandse hacker. Twitter verzet zich. Het ministerie van Justitie is op zoek naar informatie over mensen die iets te maken hebben met Wikileaks. Het gaat onder anderen over de Nederlandse hacker en Xs4all-oprichter Rop Gonggrijp, Wikileaksoprichter Julian Assange, een […]

Advertentie

De Amerikaanse justitie wil informatie over de Twitteraccounts van activisten met Wikileaksbanden, onder wie een legendarische Nederlandse hacker. Twitter verzet zich.

Het ministerie van Justitie is op zoek naar informatie over mensen die iets te maken hebben met Wikileaks. Het gaat onder anderen over de Nederlandse hacker en Xs4all-oprichter Rop Gonggrijp, Wikileaksoprichter Julian Assange, een IJslands parlementslid en Bradley Manning, de soldaat die ervan verdacht wordt een hele hoop telegraafberichten te hebben gelekt.

Twitter heeft via gerechtelijke weg het verzoek gekregen om informatie over te maken. Het gaat dan om alle accountinformatie en alle correspondentie die er met de accounts gevoerd is.

Verzet gebruikers
Twitter heeft de bewuste gebruikers ingelicht over het verzoek dat het heeft gekregen. Het heeft hen ook gevraagd of ze er bezwaar tegen maken. Twitter zal na tien dagen antwoorden op het Amerikaanse verzoek, tenzij het bericht krijgt dat er juridische tegenstappen worden ondernomen of dat de zaak op een andere manier geregeld wordt, zo blijkt uit een blogpost van Rop Gonggrijp.

Twitter heeft ook bij zijn concurrenten Facebook en Google geïnformeerd of zij een soortgelijk verzoek hebben gekregen. Als dat het geval is, dan zijn beide bedrijven waarschijnlijk niet even eerlijk geweest tegen hun gebruikers en hebben ze de informatie gewoon gegeven, zo suggereert Gonggrijp.