Fabrikant van grafische processors Nvidia werkt aan zijn eerste CPU ooit. Die krijgt de ARM-architectuur als basis en moet snel genoeg zijn voor gebruik in pc’s. De persconferentie van Nvidia tijdens de CES-beurs in Las Vegas stond in het licht van de nieuwe Tegra 2-processor voor smartphones en tablets. Groot was dan ook de verbazing […]

Advertentie

Fabrikant van grafische processors Nvidia werkt aan zijn eerste CPU ooit. Die krijgt de ARM-architectuur als basis en moet snel genoeg zijn voor gebruik in pc’s.

De persconferentie van Nvidia tijdens de CES-beurs in Las Vegas stond in het licht van de nieuwe Tegra 2-processor voor smartphones en tablets. Groot was dan ook de verbazing van de aanwezige journalisten toen directeur Jen-Hsun Huang op het einde aangaf dat zijn bedrijf aan een CPU voor pc’s werkt.

Dat melden onze Amerikaanse collega’s van ZDNet.com.

Concurreren met Intel en AMD
Verrassend is ook dat Nvidia niet voor de x86-architectuur kiest, waar toekomstige concurrenten Intel en AMD bij zweren, maar voor de energiezuinige ARM-instructieset waar de Tegra 2 ook op gebaseerd is.

Hoewel ARM-processors de afgelopen jaren een aanzienlijke prestatiewinst boekten, getuige daarvan zijn de vele snelle smartphones en tablets, geven de x86-processors van Intel en AMD hen nog steeds het nakijken. Toch denkt Nvidia een ARM-CPU te kunnen ontwikkelen die snel genoeg is voor pc’s en zelfs supercomputers.

Software herschrijven
Een ander mogelijk struikelblok is het feit dat de meeste software voor bedrijven en consumenten herschreven moet worden om op een ARM-computer te werken. Al heeft Nvidia nu wel Microsoft aan zijn kant. De softwarereus kondigde eveneens op CES aan dat de opvolger van Windows 7 ARM-systemen ondersteunt.

Veel details liet Jen-Hsun niet los over Project Denver, de codenaam voor Nvidia’s eerste CPU. Het gerucht dat Nvidia CPU’s zou ontwikkelen deed al een tijdje de ronde, maar algemeen werd aangenomen dat dit om een x86-processor zou gaan.

Nvidia versus Intel
Als de ARM-architectuur voor pc’s van de grond komt, behaalt Nvidia een kleine overwinning op Intel. De toekomstige concurrenten zijn in een oorlog verwikkeld omdat Nvidia van Intel geen chipsets mag maken voor de Core i-processors. Die zijn op de x86-instructieset gebaseerd.

Advertentie