De Vianect Air TV is een hulpmiddel om een televisie of projector draadloos te verbinden met een computer. De set is gebaseerd op Wireless USB en bestaat uit een zender die je in een vrije USB-poort steekt, en een ontvanger die je in de buurt van het scherm of de projector plaatst. De ontvanger verbind […]

Advertentie

De Vianect Air TV is een hulpmiddel om een televisie of projector draadloos te verbinden met een computer. De set is gebaseerd op Wireless USB en bestaat uit een zender die je in een vrije USB-poort steekt, en een ontvanger die je in de buurt van het scherm of de projector plaatst.

De ontvanger verbind je via HDMI of VGA met het scherm. Wil je via VGA ook een geluidsignaal meesturen, dan moet je nog een audiokabeltje trekken tussen de computer en de ontvanger, wat uiteraard haaks staat op het concept van een draadloze oplossing.

Gemakkelijke installatie
Onze ervaringen met de Air TV zijn gemengd. De installatie is kinderspel, en bestaat eigenlijk maar uit vier stappen. Zoals bij elk USB-apparaat installeer je eerst de stuursoftware op je laptop. Vervolgens plug je de zender in in een vrije USB-poort, verbind je de ontvanger met je televisie en kies je de juiste monitorinstelling op de computer. Een belangrijke beperking hierbij is dat de Air TV tot een resolutie van 720p gaat.

Zolang we het toestel rechtstreeks met een tv of projector verbinden, en de scaling-instellingen hiervan goed configureren, is er geen vuiltje aan de lucht. Wanneer we de Air TV echter aan onze A/V-receiver koppelen, gebeuren er vreemde zaken.

Zo kunnen we ineens niet meer alle gewenste resoluties selecteren, en vertikt onze projector het om een schermvullend beeld weer te geven. Nu is het natuurlijk kort door de bocht om de schuld hiervan bij de Air TV te leggen, maar dit toont toch aan dat compatibiliteit tussen A/V-apparatuur en computers soms ver te zoeken is.

We testen de Air TV in verschillende gebruiksscenario’s. Zolang we de desktop van onze computer op het grote scherm weergeven – wat surfen of een diapresentatie bekijken – voldoet het apparaat perfect aan de verwachtingen. Het beeld op het grote scherm is scherp, en de muissturing verloopt zonder haperingen. Ook een presentatie in PowerPoint oogt vloeiend.

Film op groot scherm
Een van de belangrijkste toepassingen van de Air TV lijkt ons echter het afspelen van films van een laptop op een groot scherm. Op het eerste gezicht verloopt dit vrij vlot, ook al behoort een Full HD-resolutie niet tot de mogelijkheden.

Tijdens het kijken merken we echter soms lichte haperingen op, vooral in actiescenes met veel beweging in snel wisselende achtergronden. Dat zet een domper op de filmbeleving. Aan onze testlaptop kan het niet liggen, want dat is een vrij stevige configuratie met een Intel Core i3-processor en een mobiele GeForce grafische chip, die de film op het laptopscherm zelf wel perfect weergeeft.

Ook bedraagt de afstand tussen zender en ontvanger slechts drie meter, en zijn ze in elkaars gezichtsveld opgesteld. Ideale omstandigheden dus.

De Vianect Air TV is een handig presentatiehulpje, en biedt een relatief eenvoudige manier om een computerbeeld draadloos op een televisie weer te geven, te surfen of slideshows te bekijken. Maar hem presenteren als een echte multimediaoplossing gaat voor ons een stapje te ver.

Devolo Vianect Air TV
Prijs: 119,90 euro (januari 2011)

PRO: draadloze overdracht van beeld en geluid; eenvoudige installatie.
CONTRA: beperkt tot 720p-resolutie; minder geschikt voor video.

 

Advertentie