Nieuws

AMD stelt Fusion-processorlijn voor

Vier jaar na de overname van GPU-producent ATI heeft AMD diens kennis over grafische processors geïntegreerd in de nieuwe processorlijn Fusion.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar AMD lanceert tijdens de CES-beurs deze week zijn langverwachte combinatie van een CPU en GPU op één chip. Accelerated processing units (APU) noemt de fabrikant de processors.

Atom met grafische kracht
De eerste Fusionprocessors die AMD op de markt brengt, zijn bedoeld voor gebruik in netbooks, tablets en laptops met een laag energieverbruik. Intel kan maar beter op zijn tellen passen, want de chips op de C-serie beloven evenwaardige prestaties als die van de Atomprocessors, maar hebben veel meer grafische kracht.

[related_article id=”152275″]

De C-30 krijgt een rekenkern van 1,2 GHz waar de C-50 er twee heeft die elk op 1,0 GHz rekenen. De eerste tablets en netbooks met een Fusionchip worden tijdens CES voorgesteld en moeten nog voor april verkrijgbaar zijn. Vrijwel alle grote fabrikanten zouden er gebruik van gaan maken.

DirectX 11 en HDMI
De Fusion-APU’s ondersteunen DirectX 11 en kunnen beeldsignalen versturen over VGA, DVI, Displayport en zelfs HDMI. Video in hoge definitie loopt in tegenstelling tot op Atomsystemen vlot en zonder haperen. Ook zou de batterijduur hier niet onder lijden.

De E-reeks omvat twee APU’s, de singlecore E-240 van 1,5 GHz en de dualcore E-350 van 1,6 GHz, die bedoeld zijn voor gebruik in laptops en kleine desktops. In het midden van 2011 komt de A-serie op de markt.

Videokaart overbodig
Met de A-serie richt AMD zich op de pc-markt. De processors worden gebakken volgens het 32nm-procedé en moeten genoeg grafische rekenkracht mee krijgen om een losse videokaart overbodig te maken. De A-reeks zal ook quadcorevarianten omvatten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business