Nieuws

Samsung Galaxy Tab

De Samsung Galaxy Tab ademt potentieel uit. Deze stevig gebouwde Android-tablet ligt comfortabel in de hand. Is het de eerste echte concurrent van de iPad?

De Galaxy Tab heeft veel weg van zijn kleinere broer, de Galaxy S. Het design is identiek, maar ook de hardware is nagenoeg dezelfde. Hij heeft een 1 GHz-processor, een touchscreen van 7 inch en hij draait op Android 2.2. De blinkende glazen touchscreen ziet er kwalitatief degelijk uit, maar reflecteert soms net iets te hard. Je kunt er jezelf in bekijken.

Vederlicht
Vergeleken met de iPad weegt deze tablet veel minder. Hij is makkelijk met één hand vast te houden zonder dat het vermoeiend wordt. De Tab heeft twee camera’s aan boord: een 3,2 megapixel met zwakke ledflits aan de achterkant en een 1,3-megapixelcamera aan de voorkant voor videogesprekken. Ondanks dat er een microfoon en een luidspreker is ingebouwd, kun je alleen bellen via wifi met specifieke voipapps.

De Galaxy Tab draait op Android 2.2 met Samsungs TouchWiz-software, en verder niet echt veel meer. De software is dezelfde als op de Galaxy S, met enkele uitzonderingen zoals de agenda en de contactenlijst, die meer gebruikmaken van het grotere scherm.

Samsung heeft goed werk afgeleverd door bijna alle apps uit de Android Market compatibel te maken. De Galaxy Tab gebruikt de standaard Android-browser, ondersteund met Flash 10.1. De snelheid waarmee je kunt browsen is heel goed; alleen bij Flash-intensieve websites kan het laden soms 15 tot 20 seconden duren.

Geniaal met video
Video is een grote troef voor tablets, en de Galaxy Tab wil daarop inspelen. De standaard YouTube-app werkt schitterend en de Samsung Video Player kan veel HD-formaten spelen. Dankzij het interne geheugen van 2 GB en de geheugenkaart van 16 GB kun je veel video’s meenemen voor onderweg.

Toch missen we hier een speciale app waarmee je films of tv-shows kunt huren, iets wat op de iPad ondertussen wel kan. Samsung claimt dat de batterij zeven uur video kan afspelen. Wij halen zes uur en 32 minuten, maar dit terwijl er regelmatig mails binnenkomen op ons account. Helemaal niet slecht, gezien de slanke en lichte behuizing.

De iPad is succesvol geworden omdat het geen opgepompte iPhone is. De iPad heeft al duizenden specifieke tabletapps die het toestel een meerwaarde geven, terwijl de Galaxy Tab en Android in het algemeen nog helemaal geen specifieke apps hebben.

Zolang die er niet zijn, heeft het dan ook weinig nut om een tablet te kopen met het Android-platform. Ten slotte is er het probleem met de prijs. Je hebt al een iPad van 16 GB met wifi en 3G die 150 euro goedkoper is dan deze tablet. De Galaxy Tab moet de baan vrijmaken voor Android-tablets, maar komt volgens ons net iets te vroeg.

Samsung Galaxy Tab
Prijs 749 euro (januari 2011)

PRO: snel; sterk en strak design; compatibel met bijna alle Android-apps; Flash 10.1-ondersteuning.
CONTRA: hoge prijs; te weinig specifieke apps; reflecterend scherm; gladde achterkant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business