Nieuws

Europese internetsatelliet succesvol gelanceerd

Een Russische Protonraket heeft vannacht succesvol de krachtigste telecomsatelliet ooit gelanceerd. Het tuig is in handen van het Franse Eutelsat.

De Proton-M van raketbouwer Kroenitsjev vertrok om 22.51 uur Belgische tijd op de basis Bajkonoer in Kazachstan. De uitzetting van de meegevoerde KA-SAT door de baaninjector Breeze-M in een voorlopige geostationaire baan was negen uur en twaalf minuten later een feit, aldus de Amerikaans-Russische raketuitbater ILS.

70 Gbps
Volgens Europees satellietbouwer Astrium en ILS is de 6,1 ton wegende kunstmaan van de Europese operator Eutelsat de krachtigste telecomsatelliet ter wereld. Het tuig beschikt over 82 spotbeams die samen maximaal 70 gigabits per seconde aan data naar de tien internetgateway-grondstations kunnen verzenden. 

[related_article id=”152275″]

Het is met een hoogte van zes meter en met een spanwijdte van veertig meter (bij opengeklapte zonnepanelen) ook de grootste kunstmaan in zijn soort, aldus EADS-dochter Astrium. De kunstmaan zal wellicht vanaf mei van op 9 graden oosterlengte minstens 15 jaar zeker twee miljoen huishoudens bedienen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Begin december mislukte nog een lancering van een Proton-M. Daarbij gingen drie Russische navigatiesatellieten verloren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business