Nieuws

Gartners glazen bol

Op de meest recente editie van Gartners Symposium goochelden de analisten van het bekende onderzoeksbureau met de trends en de cijfers. Opvallend hierbij: in de glazen bol van de analisten zaten blijkbaar vooral zevenen en tienen.

Zeven competenties
In hun nieuwe boek ‘The CIO Edge – Seven leadership skills you need to drive results’ geven Graham Waller (Gartner), George Hallenbeck en Karen Rubenstruck (beiden van Korn Ferry) zeven competenties mee die een goede CIO in huis moet hebben om de komende jaren te overleven.

Drie jaar lang onderzochten de auteurs wat de eigenschappen van een goede CIO zijn. Het boek werd in avant-première voorgesteld op het Gartner Symposium. Het zal niet verbazen dat de CIO niet meer moet uitblinken met grote technische kennis, al is die natuurlijk ook meegenomen.

Waar de onderzoekers op uitkwamen, zijn de ‘soft skills’. “Soft skills yield hard results,” zeggen Waller, Hallenbeck en Rubenstruck. Die zeven zachte competenties hebben vooral te maken met communiceren, netwerken en enthousiasmeren.

Het meest interessante daarbij is dat de CIO niet zozeer met zijn eigen team bezig moet zijn, maar vooral ook met zijn collega’s managers. Van hen moet hij vernemen hoe IT hen kan helpen, en aan hen moet hij uitleggen wat de missie van IT is. ‘Horizontale communicatie’ is de term die de auteurs hiervoor gebruiken.

Zijn deze competenties uniek voor de CIO? Wellicht niet, veel van de eigenschappen die opgesomd worden, zijn net zo goed van toepassing op de CEO, op de CFO of op iedere andere manager. Het opvallendste is wellicht dat van al deze managers de CIO de persoon is die het minste over deze soft skills beschikt. En er wellicht ook het minste voor opgeleid is.

Zeven werven
Nu alles digitaal aan het worden is, heeft de CIO niet meer het rijk alleen wanneer het op technologie aankomt. Analisten van Gartner stelden een lijst op van zeven business en IT werven die de CIO de komende jaren zal moeten aanpakken.

1) In de eerste plaats wijst Gartner op een grotere samenwerking tussen IT en OT, operationele technologie. Gartner voorspelt dat er voor 2013 een Global 100 bedrijf over kop zal gaan omdat zijn operationele technologie slecht beheerd wordt. Alleen als IT en OT nauwer samenwerken, kan dat worden voorkomen.

2) CIO’s moeten zich ook bezighouden met sociale netwerken. ‘Business gets social’, zonder sociale netwerken kan een bedrijf zich niet langer meten met de concurrentie. Gartner is op dit vlak redelijk pessimistisch: 80% van de bedrijven zullen in 2015 op dat vlak nog geen coherente aanpak hebben.

3) Patronen zoeken, ook dat komt in het bakje van de CIO te liggen. Software moet patronen zoeken in marktgegevens en op basis daarvan moeten zakelijke beslissingen genomen worden. Dit betekent dat bedrijven gigantische hoeveelheden data zullen moeten kunnen verwerken.

4) Cloud computing kon uiteraard niet in het rijtje ontbreken. Tegen 2015 zullen alle grote bedrijven gebruik maken van ‘public cloud’ toepassingen.

5) Context is alles, en dan vooral de omgevingscontext: tegen 2016 zal een derde van de marketing naar de mobiele consument gericht zijn op waar de mobiele gebruiker zich op een bepaald moment bevindt.

6) Duurzaamheid en het voldoen aan allerlei eisen die opgelegd worden, zal tegen 2016 een van de grootste kostenposten van bedrijven worden. Ook de IT-afdeling moet zich daar bij neerleggen.

7) De nieuwe realiteit van IT: innovatie wordt het ordewoord van de nieuwe CIO. Hij moet een goed evenwicht vinden tussen kost, innovatie, risico en ‘governance’. Zelf zal de CIO in toenemende mate afgerekend worden op de waarde die hij het bedrijf aanbrengt.

Tien strategische technologische trends
Jaarlijks stelt Gartner een lijst op van technologische trends die bedrijven moeten volgen. Ze zijn niet per se verplicht om in ieder domein te investeren, maar Gartner raadt CIO’s wel aan om minstens te onderzoeken wat deze technologieën voor hen kunnen betekenen. Ten opzichte van 2010 zijn er een aantal belangrijke verschuivingen.

Cloud computing staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats van waar CIO’s mee moeten bezig zijn. Opvallend is de nummer twee technologische trend voor volgend jaar: ‘mobiele toepassingen en media tablets’.

Vorig jaar stonden mobiele toepassingen nog op tien, maar de felle opkomst van de iPad heeft het thema een duwtje in de rug gegeven. Bedrijven moeten minstens onderzoeken of de iPad ook binnen hun bedrijf een rol heeft, zegt Gartner.

Alles samen zijn er maar liefst vijf nieuwe trends die de CIO volgend jaar moet volgen: social analysis, context-aware computing, video, fabric computing en ubiquitous computing. De CIO zal het druk krijgen in 2011 om al deze technologieën bij te houden.

Zeven kopzorgen van de CEO
Gartner stelde ook een top 7 op van waar de CEO zich zorgen over maakt en hoe de CIO daarop kan inspelen. We pikken er de belangrijkste uit.

Volgens Gartner blijft de CEO voorzichtig, wat tot een verdere druk op de IT-budgetten zal leiden. Diezelfde voorzichtigheid zal er ook toe leiden dat de kosten die te maken hebben met het opvolgen van regelgeving, alleen maar zullen stijgen.

De CIO moet ook hier alvast rekening mee houden. De CEO zal de komende tijd steeds meer onder druk staan om het bedrijf zo groen en zo duurzaam mogelijk te maken. Ook IT zal moeten bijdragen aan wat Gartner ‘groen kapitalisme’ noemt.

Aan deze editie van Gartner Symposium/IT Expo namen alles samen een 100-tal Belgische CIO’s deel. Ze kregen heel veel lijstjes mee van zaken waar ze zich de komende tijd over moeten buigen. Hopelijk is de moed hen niet in de schoenen gezakt door alle nieuwe technologieën en verplichtingen die hen te wachten staan.

Dat is zoooo 2010
2011 is allesbehalve 2010, toch zeker wat Gartner betreft. In het lijstje van strategische trends voor 2011 vinden we nauwelijks nog trends terug die ze voor 2010 hebben voorspeld. Een illustratie van een snel veranderende wereld, zullen we het maar noemen.

En in België?

Ook wij lieten ons niet onbetuigd: we vroegen zelf aan Belgische CIO’s wat hun belangrijkste IT-prioriteiten zijn voor de komende 12 maanden. De top-10 van de antwoorden ziet er als volgt uit.

  1. Upgrade van het PC-park (Windows, Office, …) : 17%
  2. Consolidatie (en virtualisatie) van de bestaande IT-infrastructuur: 16%
  3. Bedrijfssoftware: 13%
  4. Verbeteren van disaster recovery & business continuity: 12%
  5. Upgrade van de beveiligingsinfrastructuur: 12%
  6. VoIP, unified communication & videoconferencing: 9%
  7. Verbeteren van de IT-infrastructuur (Service-Oriented Architecture, …): 6%
  8. Uitbesteding (van applicatieontwikkeling, van helpdesk, …): 6%
  9. Mobiele technologieën: 4%
  10. Web 2.0 (blogs, Twitter, …): 2%

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business