Nieuws

Facebookgebruikers ‘s ochtends gelukkigst

Facebook heeft een miljoen Engelstalige statusupdates onderzocht. Het blijkt dat jonge mensen bozer zijn en dat ons geluk piekt om zeven uur ’s ochtends.

Elke dag krijgt Facebook miljoenen statusupdates van zijn gebruikers. Van al die berichten heeft de sociaalnetwerksite er een miljoen onderzocht. Ze hebben gekeken naar het woordgebruik en hoe vrienden daarop reageren.

Facebook gebruikte voor de tekstuele analyse 68 categorieën, op basis van hun functie in de zin (gebruik van verleden tijd en voornaamwoorden), hun emotionele lading (positieve en negatieve gevoelens, triest- en boosheid) en het onderwerp (school, werk en geloof).

Op basis van de categorieën heeft Facebook automatische software losgelaten op de statusberichten. De software heeft ook verbanden gelegd tussen de berichten zelf, de leeftijd van de persoon en zijn populariteit.

Hoe jonger, hoe kwader
Volgens Facebook bevestigen hun statistieken de stereotypes die gelden over leeftijd. “Jongere mensen drukken vaak negatieve gevoelens uit, waaronder boosheid. Ze vloeken ook vaker. Ze verwijzen meer naar zichzelf met woorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’. Ze praten ook vaker over school”, aldus Facebookstagiaire Lisa Zhang.

Oudere mensen gebruiken meer lidwoorden en voorzetsels en schrijven langere statusberichten. Ze praten ook meer over andere mensen, waaronder familie.

Verband tussen leeftijd en onderwerpen
Verband tussen leeftijd en onderwerpen waarover mensen spreken en wat ze leuk vinden. Hoe blauwer, hoe meer het geldt voor jonge mensen. Roder staat voor ouder. (Bron: Facebook)

Naarmate iemand meer vrienden heeft, gaat een mens ook langere statusberichten schrijven die ook vaker over andere mensen gaan. Populaire mensen praten ook minder over hun familie, zijn minder emotioneel en gebruiken minder woorden die naar het heden en het verleden verwijzen.

Ochtendstond heeft goud in de mond
De aard van de statusberichten verandert in de loop van de dag. Opvallend is dat mensen ’s ochtends meer positieve woorden gebruiken en weinig negatieve. Naarmate de dag vordert, groeit het aantal negatieve woorden ten nadele van de positieve.

's Ochtend gebruiken we meer positieve woorden
‘s Ochtends gebruiken we meer positieve woorden en minder negatieve. (Bron: Facebook)

En dan nog een bevinding uit Facebooks Departement voor Vanzelfsprekende Zaken. Mensen schrijven over de dingen waar ze mee bezig zijn op dat moment van de dag. Of toch over waarmee ze bezig zouden moeten zijn. In de kleine uurtjes schrijven mensen over slaap. ’s Ochtends gaat het over het werk en school en vrijetijdsactiviteiten worden pas later op de dag besproken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business