Nieuws

Europese Commissie beboet voor aanpassen software

De Europese Commissie, die ironisch genoeg meewerkt aan het antipiraterijverdrag ACTA, heeft een boete aan zijn been wegens schending van het auteursrecht.

De Commissie werd door een rechtbank van de Europese Unie veroordeeld tot een schadevergoeding van 12 miljoen euro omdat het jarenlang aangepaste vertaalsoftware van het Franse bedrijf Systran heeft gebruikt.

Software laten aanpassen
Het bedrijf ontwierp de software speciaal voor de Europese Commissie en bood technische ondersteuning tussen 1997 en 2002. Daarna nam de Commissie een derde partij onder de arm die het systeem aanpaste en updates uitvoerde. Dit gebeurde zonder de toestemming van Systran.

De Commissie argumenteert dat het Franse bedrijf geen documenten kan voorleggen die zijn rechten op de software bewijzen en er dus niets over te zeggen heeft wat de Commissie met de software doet.

Inbreuk
De rechter oordeelt daar echter anders over (pdf). Hij stelde vorige week dat de Commissie onrechtmatig heeft gehandeld en inbreuk heeft gemaakt op de algemene beginselen rond intellectueel eigendomsrecht waaraan de lidstaten van de EU zich moeten houden.

Daarom moet de Europese Commissie zeven miljoen euro betalen aan Systran voor de vergunningen om de software aan te passen tussen 2004 en 2010, en vijf miljoen euro als compensatie voor de schade die het bedrijf heeft geleden door het onrechtmatig aanpassen van zijn werk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business