Nieuws

Amerika voert netneutraliteit in

De Amerikaanse netwerkregulator legt enkele regels rond netneutraliteit op aan aanbieders van bedraad en draadloos internet.

De Federal Communications Commission (FCC) maakt in zijn nieuwe richtlijnen onderscheid tussen aanbieders van bedraad en draadloos internet. Wel mogen de dienstverleners in beide gevallen geen internetverkeer blokkeren, tenzij als dit nodig is om de stabiliteit voor alle gebruikers te garanderen tijdens drukke momenten.

Indien dat gebeurt, moeten de providers bovendien transparant zijn over de keuzes die ze maken en duidelijk stellen welke diensten of websites voorrang krijgen. Dat schrijft CNet.

Mildere regels voor mobiele internetproviders
Voor aanbieders van bedraad internet geldt dat ze geen enkele legale website, content, dienst of toestel mogen weren van hun netwerk. Bij draadloos internet zijn de regels voor websites hetzelfde en die voor diensten en applicaties minder streng. De richtlijn verbiedt ze alleen om concurrerende diensten en applicaties, denk aan voip en videochatten, uit te sluiten.

De laatste regel is alleen geldig voor internetproviders die een bedrade verbinding leveren. Zij mogen niet ‘onredelijk’ discrimineren tegen dataverkeer op hun eigen netwerk. Maar dit verbiedt de providers niet om bedrijven en diensten geld te vragen in ruil voor voorrang op hun netwerk. Google zou dit jaar al een dergelijke overeenkomst met de Amerikaanse telecomprovider Verizon hebben getroffen.

Kritiek
Er komt veel kritiek op de goedgekeurde richtlijnen, ook van voorstanders van netneutraliteit. De regels zouden te zeer in het voordeel van de internetaanbieders spelen en te weinig rekening houden met de consument. Ook is er kritiek op het onderscheid dat gemaakt wordt tussen draadloos en bedraad internet.

Amerika is het eerste grote land waar netneutraliteit wordt opgelegd. Eurocommissaris Neelie Kroes zei onlangs nog geen reden te zien voor het opleggen van regels. Het toezicht van de Europese Commissie zou moeten volstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business