Nieuws

Belgisch technologielab biedt blik op de toekomst

De Belgische afdeling van het wereldvermaarde Bell Labs, dat sinds zijn oprichting in 1925 al meer dan 40.000 uitvindingen en zeven Nobelprijzen voor de Natuurkunde op zijn conto mocht schrijven, stelt deze week enkele nieuwe technologieën voor. Plaats van afspraak is de Future Internet Week in het Gentse ICC-congrescentrum.

De Phantom Mode VDSL-verbinding, de allersnelste internetverbinding over koper ter wereld, kennen we nog van het Broadband World Forum 2010 dat eind oktober in Parijs werd georganiseerd. De onderzoekers uit Antwerpen veroverden er in de lichtstad de prijs voor ‘innovatie van het jaar’ mee.

300 Mbps over telefoonlijn
Met de testopstelling over vierhonderd meter klassieke telefoonlijn, kunnen snelheden tot 300 Mbps gehaald worden. Om dat te verwezenlijken pasten de Belgische ontwikkelaars een drietal kunstgrepen toe op de VDSL-technologie.

Door gebruik te maken van het tweede koperdradenpaar in een telefoonlijn kan de maximale bandbreedte van de DSL-technologie verdubbeld worden. Onder meer Belgacom, een van de grootste partners van Alcatel-Lucent in België, biedt reeds VDSL2-verbindingen aan. Al is de snelheid daarvan wel begrensd.

Dubbele draadjes
VDSL2 met pair bonding, zo heet deze techniek, zou echter nog sneller kunnen zijn indien de twee dradenparen niet met elkaar zouden interfereren. De oplossing hiervoor heet vectoring.

Bij vectoring wordt de interferentie van de dradenparen geanalyseerd zodat de datastroom in realtime gesplitst kan worden op een manier die de interferentie opheft. Je kan het vergelijken met noise cancelling, een techniek die in hoofdtelefoons gebruikt wordt om omgevingsgeluid te neutraliseren.

Spookkanaal
Maar het stokpaardje van Bell Labs Antwerpen is de Phantomtechniek. Deze voegt een extra virtueel datakanaal toe aan de fysieke koperdraden. Hierdoor kunnen doorvoersnelheden van 300 Mbps over vierhonderd meter en 100 Mbps over één kilometer gehaald worden.

Om de hoeveelheid data die een Phantom VDSL2-verbinding kan versluizen te demonstreren, heeft Bell Labs vijf HD-televisies voorzien die gelijktijdig beelden van Gent vertonen die allemaal over één klassieke telefoonlijn worden aangeleverd.

Een andere technologie die op de beursvloer getoond wordt is cloudgebaseerde multiscreen delivery. Denk aan een combinatie van OnLive en Google TV maar dan zonder extra hardware. Dat kan door het rekenwerk van applicaties in de cloud uit te voeren en enkel het videosignaal in H.264-formaat naar je tablet, smartphone of settopbox te streamen.

Zo wordt gedemonstreerd hoe een mozaïek met verschillende HD-kanalen kan worden weergegeven op je televisie en tegelijk ook op je tablet of smartphone. Zo kan je op je mobiel toestel meekijken maar ook kanalen selecteren via het aanraakscherm.

Angry Birds op je TV
In theorie is het zo ook mogelijk om mobiele besturingssystemen te emuleren zodat je bijvoorbeeld een spelletje kan spelen met je smartphone als controller en je televisie als beeldscherm. Een demonstratie met een virtuele versie van het op Linux gebaseerde Meego van Intel en Nokia bewijst dat het kan.

Combineer dit met de Kinectachtige bewegingsbesturing die Bell Labs ook voorstelde en je waant je helemaal in de huiskamer van de toekomst.

Videochatten met een regisseur
De vierde en laatste nieuwigheid is de virtuele regisseur. Het systeem detecteert automatisch wie aan het woord is als er meerdere personen voor de camera zitten, en kiest de juiste videofeed. Zo krijgt videoconferencing wat meer schwung. Ook hier gebeurt het rekenwerk in de cloud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business