Nieuws

Microsoft brengt H.264-video naar Firefox

Microsoft biedt een plug-in aan die de gepatenteerde videotechnologie H.264 naar Firefox brengt. Firefoxmaker Mozilla wou die zelf niet ondersteunen.

Microsoft is zelf een grote fan van de videocodec H.264. Die technologie wordt door een groot aantal videocamera’s, blu-rayspelers en online videodiensten gebruikt om video te encoderen of decoderen. Ook Flash ondersteunt standaard H.264.

Sinds kort werken alle interntspelers aan een nieuwe specificatie voor webpagina’s, namelijk HTML5. Een van de belangrijkste nieuwigheden is de ondersteuning van video.

Tegenstand voor H.264
In heel wat discussies over de videocapaciteiten van HTML5 is er grote onenigheid over de technologie die erachter moet zitten. Aan de ene kant heb je het kamp van de H.264-voorstanders, waartoe ook Microsoft behoort.

Aan de andere kant staat het kamp van de tegenstanders, met Firefoxmaker Mozilla aan zijn zijde. Die tegenstanders willen zich liever niet vastpinnen op een gepatenteerde technologie en kiezen voor een openbronalternatief zonder royalties: WebM van Google.

Zolang de kampen verdeeld blijven, zit er voor websitebouwers maar één ding op: de twee technologieën ondersteunen. Een andere optie is een Flashversie voorzien als reddingsboei.

Microsoft maakt plugin
Microsoft wil de zaak wat vergemakkelijken en voorziet dan maar een plugin die H.264-video mogelijk maakt voor Windows 7-gebruikers. Ooit heeft Microsoft al hetzelfde gedaan voor mensen die Windows Mediavideo’s wilden bekijken vanuit Firefox.

"H.264 is een veelgebruikte standaard, met brede en goede hardwareondersteuning. Deze standaardisering laat gebruikers toe hun opnames met een typische videocamera op het web te zetten en ze af te spelen op elke pc met eender welk besturingssysteem, of een toestel met H.264-ondersteuning zoals een pc met Windows 7," aldus Microsoft.

Het is niet duidelijk of Microsofts bijdrage een mooi geschenk is voor Mozilla, of dat het daarmee de H.264-tegenstanders de arm omwringt. Langs de ene kant kunnen gebruikers nu ook H.264-video bekijken. Aan de andere kant krijgt Mozilla’s verzet tegen de codec een serieuze deuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business