Nieuws

IE9 beschermt best tegen gevaarlijke links

Uit een door Microsoft bestelde browsertest blijkt dat Internet Explorer het van de concurrentie wint in malwarebestrijding. 

Bij het vierde tweejaarlijkse testonderzoek (pdf) van NSS Labs naar de beveiliging van browsers tegen social engineered malware komen Internet Explorer 8 en 9 als winnaars uit de bus. Onder social engineered malware verstaat NSS Labs URL’s die direct linken naar een download die malware of een trojan bevat, of naar een website waarvan bekend is dat deze malware verspreidt.

Firefox, Safari, Chrome en Opera
Internet Explorer 8 en 9 herkenden respectievelijk 89 en 82 procent van de gevaarlijke links, die ze tijdens een elf dagen durende test in september voor de voeten geworpen kregen. Firefox 3.6 haalde negentien procent, Safari 5 twaalf en Chrome 6 amper vier procent. Opera deed het nog slechter en herkende geen enkele link.

Volgens Rick Moy, directeur van NSS Labs, schuilt het succes van Internet Explorer in de aanwezigheid van de Smartscreenfilter. Die gaat de reputatie van websites na en kan zo de gebruiker waarschuwen bij een gevaarlijke link.

IE ook het snelst
Internet Explorer is ook de browser die het snelst als verdacht gelabelde websites oppikt. Beide versies deden er ongeveer vier uur over nadat de onderzoekers een link aan de lijst met geblokkeerde sites toevoegden, om deze tegen te houden. Firefox staat op twee met iets meer dan zes uur en bij Chrome en Safari duurde het respectievelijk 18 en 37 uur.

In een reactie aan eWeek.com noemt een woordvoerder van Google de test te beperkt om er conclusies uit te trekken. Zo werd er niet gepeild naar de bescherming tegen gevaren afkomstig van plug-ins of bugs in de browser zelf. Bovendien is versie 8 van Chrome ondertussen uitgerold en die zou een stuk veiliger moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business