Nieuws

Federale overheid heeft duizend IT’ers tekort

De federale overheid heeft in totaal 4.555 IT’ers in dienst. Maar de IT-managers geven aan dat er nog 1.025 bij moeten, willen ze optimaal kunnen werken.

In 2009 is het aantal informatici bij de overheid gedaald met zestien procent. Nochtans zijn de budgetten met 6,5 procent gestegen. En er is een tekort aan informatici, zo blijkt uit een onderzoeksnota van Fedict, de Federale Overheidsdienst ICT.

De IT-managers schatten niettemin dat ze 1.025 extra mensen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Dat is bijna twintig procent meer dan het huidige aantal. Net als de privésector heeft ook de overheid een tekort aan ICT-personeel. Men krijgt de vacatures simpelweg niet gevuld.

Computer leeft 4,5 jaar
De overheid vervangt haar computers gemiddeld na vier jaar en zes maanden. In de vijf jaar vóór 2009 is een kwart van de mainframes met pensioen gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat die mainframetoepassingen nu op gevirtualiseerde servers draaien. Het aantal fysieke servers ligt met 4.531 nog steeds hoger dan de 2.189 gevirtualiseerde.

Een op de tien ambtenaren heeft een laptop, en nog minder ambtenaren hebben een smartphone: een halve procent van het totaal, ofwel 1.062 toestellen.

Een groot deel van de ambtenaren is ook mobiel omdat ze op verplaatsing aan hun gegevens kunnen. 55,6 procent kan buiten het kantoor aan zijn webmail en bijna dertig procent kan via een VPN aan zijn documenten en bestanden.

Van alle ambtenaren heeft 27 procent geen eigen pc. Wel is het aantal pc’s en laptops in de laatste vijf jaar gestegen met 18 procent.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business