Nieuws

Apple en Google azen op mobiele patenten

Twee van de grootste namen in de mobiele industrie azen op het intellectuele eigendom van de failliete telecomfabrikant Nortel.

Volgens nieuwsdienst Reuters wordt er een veiling voorbereid die de patenten van Nortel te koop aanbiedt. Er is interesse van enkele grote spelers zoals Apple en Google, en waarschijnlijk ook Motorola en RIM.

Vierduizend patenten
De Canadese fabrikant van telecommateriaal vroeg in juni 2009 in eigen land en in de VS een zogenaamde Chapter 11 aan, om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers. Nortel heeft zo’n vierduizend patenten die op 1 miljard dollar geschat worden.

Het gerucht doet de ronde dat het intellectueel eigendom van Nortel opgesplitst is in zes categorieën en een brede waaier omvat, waaronder patenten over mobiele telefonie, pc’s, draadloze infrastructuur, netwerken, internetadvertising en stemtechnologie. Reuters zegt dat Apple, Motorola en RIM vooral geïnteresseerd zijn in patenten die verband houden met LTE, de draadloze 4G-technologie die veel operatoren momenteel bezighoudt.

Waarom patenten kopen?
De interesse van Apple en Google hoeft niemand te verwonderen; zij hebben genoeg cash om mee te spelen. En patenten zijn een mogelijke bron van inkomsten – als er nadien licenties op kunnen verkocht worden – maar dienen toch vooral als juridische bescherming.

Zowat elke grote speler in de mobiele wereld is verwikkeld in een patentgerelateerde rechtszaak. Alleen al in het voorbije jaar werden Microsoft, Motorola, HTC, Google, Apple en Nokia aangeklaagd over mobiele software of intellectueel eigendom dat met smartphones te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business