Nieuws

Activisten van Anonymous niet zo anoniem

De cyberactivisten die MasterCard, Visa en PayPal hebben aangevallen zijn makkelijk te identificeren. Dat stelt de Universiteit Twente.

De activisten vormen het losjes gebonden collectief Anonymous. Maar zo heel anoniem blijken ze niet te zijn. De software die ze voor de aanvallen gebruiken, maakt ze eenvoudig op te sporen.

De aanvalssoftware LOIC, het Low Orbit Ion Cannon, toont de IP-adressen van de aanvallers. Daardoor is het voor de ordehandhavers in cyberspace vrij makkelijk om de identiteit van de Anonymousleden te achterhalen.

LOIC is niet heel geavanceerd volgens de Universiteit Twente. Er zit geen verfijnde anonimiseringstechnologie in, zoals het vervalsen van je IP-adres of omgeleide aanvallen via de systemen van anderen.

Strafbaar?
Blijft de vraag of de acties van de cyberactivisten strafbaar zijn. Zelf zeggen ze van niet, want ze hacken niet. Alles wat ze doen is bepaalde bedrijven overspoelen met digitale gegevens, zodat hun webservers bezwijken onder de werkdruk.

“De huidige aanvalstechniek is te vergelijken met het overspoelen van een bedrijf met brievenpost. Maar op de achterkant van elke brief zet je dan wel je echte adres”, aldus het verslag van de universiteit.

Bovendien schrijven internationale dataretentierichtlijnen voor dat gegevens over internetgebruik nog zes maanden worden bijgehouden. Dat betekent dus dat de ‘hacktivisten’ tot lang na hun aanval kunnen worden opgespoord.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business