Nieuws

Stroomuitval verhoogt prijs flashgeheugen

Een korte stroompanne in Japan heeft mogelijk grote gevolgen voor de prijs van NAND-flashgeheugen.

De onderbreking op het elektriciteitsnet die Japan gisteren doormaakte duurde slechts 0,07 seconden maar veroorzaakte grote problemen in een fabriek van elektronicareus Toshiba. De UPS-backup van het bedrijf was echter niet voldoende na zo’n zware storing.

Toshiba dreigt hierdoor de komende twee maanden tot twintig procent minder NAND-geheugenchips te kunnen leveren. Die chips worden in vrijwel alle moderne mediaspelers en smartphones gebruikt. Toshiba, dat samenwerkt met het Amerikaanse SanDisk, is na Samsung de grootste producent van flashgeheugen ter wereld. Het produceert meer dan een derde van alle chips.

Vraag stijgt door populariteit tablets
The Wall Street Journal schrijft dat enkele grote afnemers, zoals Apple, langetermijncontracten hebben lopen bij verschillende fabrikanten en waarschijnlijk niet in de problemen zullen komen. Maar door de steile opmars van de tabletcomputers zit de vraag naar NAND-geheugenchips ook in de lift.

“Dit kan niet op een slechter moment gebeuren”, zegt Krishna Shankar, industrie-analist bij ThinkEquity. Hij verwacht dat sommige bedrijven niet voldoende chips zullen kunnen afnemen en dus hogere prijzen moeten betalen.

De wafers met chips die tijdens de storing nog in de productielijn zaten, zijn mogelijk voor de afvalcontainer. De productie van één wafer kan tot 12 weken duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business