Nieuws

Smartphones belasten mobiele netwerken zwaar

De populariteit van smartphones groeit exponentieel. Maar ze belasten het netwerk ook zwaar.

Over een jaar heeft waarschijnlijk een op de vier Belgen een smartphone op zak, zegt de leverancier van telecomtechnologie Nokia Siemens Networks. Voor de mobiele operatoren biedt dat enorme kansen, omdat ze daardoor de gemiddelde inkomsten per klant zien stijgen, aldus Filip Rommelaere, de directeur voor België.

Maar er dreigt volgens hem ook gevaar, namelijk dat de mobiele netwerken niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de klanten. Nu al zijn Europese consumenten ontevreden over de snelheid, de dekking en de stabiliteit van hun mobiele breedbanddienst.

Meer signaalverkeer dan laptops
Vooral het toenemende gebruik van smartphones is daarvan de oorzaak, omdat die het netwerk op een andere manier gebruiken dan laptops of notebooks waarmee je mobiel surft via een USB-dongle. Smartphones maken immers voortdurend korte verbindingen met het netwerk, bijvoorbeeld omdat ze voortdurend screenen of er nieuwe e-mails zijn binnengekomen.

[related_article id=”161563″]

Dat betekent dus dat er veel signaalverkeer is, maar relatief weinig dataverkeer. "Voor het netwerk is dat alsof je om de dertig seconden zou bellen", zegt Rommelaere.

Betere batterijen
Smartphones genereren daardoor gemiddeld acht keer meer signaalverkeer dan laptops. Dat is niet alleen belastend voor het netwerk, maar ook voor de batterij van de gebruiker.

Nokia Siemens Networks heeft naar eigen zeggen netwerktechnologie ontwikkeld om die problemen op te vangen. Daardoor zouden batterijen van smartphones tot twee keer zo lang meegaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business