Nieuws

Internet Explorer 9 beschermt tegen nieuwsgierigheid

Microsoft heeft details vrijgegeven over nieuwe beveiligingsfuncties van Internet Explorer 9. De browser kan websites verhinderen om de surfer in de gaten te houden.

Veel webpagina’s zien eruit alsof ze één geheel zijn, maar in werkelijkheid staat er informatie op die op verschillende plekken op het internet staat. Zo zijn er bijvoorbeeld pagina-elementen zoals de ‘vind ik leuk’-knop van Facebook, beursgrafieken en Google-advertenties.

Die pagina-elementen kunnen handig zijn. Ze geven meer relevantie aan Google-advertenties, of zorgen voor informatie die je echt interesseert.

Sommige mensen vinden het gebruik van zulke pagina-elementen gewoon een inbreuk op hun privacy. De dingen die van andere sites komen, zorgen er immers voor dat bijvoorbeeld Facebook kan zien welke sites je hebt bezocht.

Lijsten
Met de nieuwe IE9 kan je lijsten installeren van website-elementen die je blokkeert. Alle dingen op die lijst worden dan niet meer getoond. Je kunt zo bijvoorbeeld de invoegelementen uitschakelen die van de site zelf komen, of de elementen die andere sites op de pagina draaien die je bezoekt.

Gebruikers van IE9 moeten wel zelf de functie Tracking Protection aanzetten. Daarom zullen alleen de bewuste surfers er de vruchten van kunnen plukken. Goed punt is dan weer dat Microsoft een open platform maakt om de beschermingslijsten te publiceren en uit te wisselen.

Op de IE9-blog demonstreert Microsoft Tracking Protection in een filmpje. Het legt ook uit hoe de technologie erachter werkt: “Een Tracking Protection List (TPL) bevat webadressen die de browser enkel bezoekt (of automatisch opvraagt) als de bezoeker ze direct bezoekt door het adres in te geven of door op een link te klikken. Door de opvragingen naar deze websites te beperken, zal de TPL de informatie beperken die de sites kunnen bezoeken.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business