De Europese Commissie gaat een bevraging houden over de telecomtarieven voor dataroaming. De resultaten dienen om de telecomregulering te evalueren. Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, kondigde de marktbevraging vrijdag aan. Volgens haar zal de consultatie bijdragen aan de evaluatie van de effectiviteit van de huidige telecomregulering, die in juni 2011 klaar moet zijn. De […]

De Europese Commissie gaat een bevraging houden over de telecomtarieven voor dataroaming. De resultaten dienen om de telecomregulering te evalueren.

Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, kondigde de marktbevraging vrijdag aan. Volgens haar zal de consultatie bijdragen aan de evaluatie van de effectiviteit van de huidige telecomregulering, die in juni 2011 klaar moet zijn.

De Europese regels hebben al gezorgd voor grote prijsdalingen van gewone internationale gesprekken en van sms-berichten vanuit het buitenland. De prijzen voor mobiel breedbandinternet in het buitenland zijn minder sterk gedaald.

Te weinig internationale concurrentie
Europa haalt in zijn mededeling nog een ander probleem aan. Veel telecombedrijven hebben een monopolie, waardoor hun klanten in het buitenland niet kunnen kiezen voor een alternatief netwerk.

Door dit gebrek aan concurrentie in roamingdiensten zijn de gedaalde groothandelsprijzen voor gegevensroaming niet doorgerekend aan de consumenten, stelt de Commissie.