Cybercriminelen richten hun pijlen ook op kleine ondernemingen. Beveiligingsspecialist Trend Micro formuleert beveiligingstips waarmee de kmo zich beter kan wapenen tegen cyberaanvallen, interne beveiligingslekken en internetmisbruik.   Trend Micro raadt de kmo aan een securitypartner te kiezen die vertrouwd is met de specifieke behoeften van haar sector. Het bedrijf stelt ook dat de kmo ten […]

Advertentie

Cybercriminelen richten hun pijlen ook op kleine ondernemingen. Beveiligingsspecialist Trend Micro formuleert beveiligingstips waarmee de kmo zich beter kan wapenen tegen cyberaanvallen, interne beveiligingslekken en internetmisbruik.

 
Trend Micro raadt de kmo aan een securitypartner te kiezen die vertrouwd is met de specifieke behoeften van haar sector. Het bedrijf stelt ook dat de kmo ten volle gebruik moet maken van de dienstverlening die de reseller aanbiedt. De rol van de reseller bestaat erin op te treden als een betrouwbare adviseur. De reseller assisteert de kmo bij de selectie van de juiste securityoplossing. Hij moet de oplossing laten meegroeien met de behoefte van de kmo. Uit de tips van Trend Micro komt vooral naar voren dat beveiliging bovenal een dynamisch gegeven is, dat staat of valt met de efficiënte samenwerking tussen bedrijf en reseller.

Hou deuren en ramen gesloten
De installatie van een firewall, effectieve beveiligingssoftware en antispam is een goed begin. Werkt de kmo met mobiele gebruikers, verschillende pc’s en servers, zorg dan voor een beveiligingsoplossing op een centrale console. Zo behoud je het overzicht.

Stel een veiligheidsbeleid op
De grootte van een bedrijf is irrelevant voor hackers. Stel een veiligheidsbeleid op en informeer het personeel over de maatregelen. Aandachtspunten: de applicaties die werknemers mogen installeren, het gebruik van sterke paswoorden, richtlijnen voor internetgebruik en de behandeling van e-mails, de aanstelling van een verantwoordelijke bij wie werknemers terecht kunnen met vragen of problemen.    

Pak sociale media aan
Sociale media zijn niet meer weg te denken, ook niet op de werkvloer. Zorg voor duidelijke richtlijnen. Stel enkele personen aan die uit naam van het bedrijf via die kanalen mogen communiceren en implementeer een duidelijk communicatiebeleid.

Bescherm met paswoorden
Paswoorden zijn onmisbaar in de bescherming van het netwerk. Zorg voor sterke – liefst willekeurige – paswoorden en verander ze op regelmatige basis.

Wees kritisch over internetbeveiliging
Maak de beveiliging transparant voor werknemers. Geef hen richtlijnen over internetgebruik. Limiteer de toegang tot onproductieve websites.

Vraag werknemers om hulp
Tachtig procent van alle dataverlies is veroorzaakt door een menselijke fout. Informeer je werknemers daarom over hoe ze bedrijfskritische data het best kunnen beschermen. Maak kenbaar welke informatie vertrouwelijk is en welke problemen zich kunnen voordoen wanneer bepaalde documenten of bestanden uitlekken.

Blijf up-to-date
Zorg dat mobiele gebruikers, pc’s en servers de beste beveiliging tegen bedreigingen hebben. Manuele of onregelmatige updates zetten de deur wagenwijd open voor aanvallen. Automatiseer je updates en check regelmatig  of er patches beschikbaar zijn.

Wees een voorbeeld
Mensen worden altijd beïnvloed door wat anderen doen. Eén persoon kan, in negatieve of positieve zin, het verschil maken. Communiceer daarom duidelijk over best practices doorheen de verschillende departementen. Deel ervaringen.
 

Advertentie