Ilari Nurmi, hoofd van de zakelijke lijn smartphones bij Nokia, vertelde deze week aan onze Britse collega’s dat Nokia grote plannen heeft met Meego. Het nieuwe mobiele besturingssysteem is ontworpen voor verschillende mobiele toestellen. Maar de zakelijke smartphones van Nokia horen daar niet bij. “Symbian is momenteel ons belangrijkste platform en dat zal in de […]

Advertentie

Ilari Nurmi, hoofd van de zakelijke lijn smartphones bij Nokia, vertelde deze week aan onze Britse collega’s dat Nokia grote plannen heeft met Meego. Het nieuwe mobiele besturingssysteem is ontworpen voor verschillende mobiele toestellen. Maar de zakelijke smartphones van Nokia horen daar niet bij.

“Symbian is momenteel ons belangrijkste platform en dat zal in de toekomst ook zo blijven”, aldus Nurmi. MeeGo, een afstammeling van Nokia’s Maemo en de Moblin-Linuxdistributies van Intel, zal zowel op smartphones als laptops kunnen werken. De netbookversie is al beschikbaar en de eerste MeeGo-smartphone moet begin volgend jaar in de winkels liggen.

Symbian-updates gaandeweg uitrollen
Een ander nieuwtje dat de topman verklapte, is de manier waarop Symbian in de toekomst geüpdatet zal worden. In plaats van vernieuwingen op te sparen en telkens met Symbian versie x+1 op de proppen te komen, zullen updates in de toekomst gaandeweg uitgerold worden, zoals veel concurrenten ook doen.

Nurmi ziet hier vooral voordelen in voor de ontwikkelaars: “Op deze manier moeten ze niet voor twee verschillende versies van Symbian gaan ontwikkelen.” De eerste over-the-air update staat gepland voor het eerste kwartaal van 2011. Welke veranderingen die inhoudt, wil de topman niet kwijt.

Nokia heeft wel nog geen software waarmee IT-managers de toestellen van werknemers kunnen updaten. Maar volgens Nurmi is dat ook niet broodnodig: “Negentig procent van de bedrijven gebruikt die functie niet en bovendien is er managementsoftware van externe ontwikkelaars.”

Advertentie